Válogatás valódi „nemzet-közi” finomságokból

A Cézár-salátát az egész világ évtizedek óta abban a téves tudatban fogyasztja, hogy az egyik leghíresebb amerikai eredetű étel. Mondanunk sem kell, nem ez az egyetlen olyan népszerű fogás, amely más országban született, ám az Egyesült Államokban vált világhírűvé.

Ország-világMarkos Mária2019. 08. 05. hétfő2019. 08. 05.
Válogatás valódi „nemzet-közi” finomságokból

A San Isydro Port of Entry a világ egyik legforgalmasabb határátkelőhelye. Az amerikai San Diegót köti össze a mexikói Tijuanával. A mexikói oldal hétvégeken különösen zsúfolt manapság: a heti, havi munkában megfáradt mexikóiak pihenni térnek haza, az amerikaiak pedig bulizni, enni-inni mennek. Sokan egyetlen helyre kíváncsiak: az amerikaiak egyik kedvenc ételének számító Cézár-saláta bölcsőjének tartott étteremre.

A határtól alig 25 perc sétára fekvő Caesar Restaurante-Bar 1927 óta áll Tijuana legforgalmasabb főútvonalán. Néhány pálmafa koronája diszkréten takarja a vörös betűs feliratot és az étteremalapító Caesar Cardini óriásportréját. Az olasz bevándorló az 1910-es években nyitotta meg első üzletét Sacramentóban, majd San Diegóban, ám az alkoholtilalom miatt úgy döntött, hogy a határ túloldalán próbál szerencsét.

Cardini étterme a mai napig látogatható

A kutyafáját! A hot dognál kevés amerikaibb ételt ismerünk, ám ez sem teljesen az, aminek hisszük. Ugyan nincs ismert feltalálója, de a hot dog bölcsője alighanem Bécs vagy Frankfurt városában keresendő. Bécsben úgy tartják, hogy az Osztrák–Magyar Monarchiából Chicagóba emigrált Emil Reichel és Samuel Ladany (azaz Ladányi Sámuel) az értelmi szerzők. A két férfi az 1893-as világkiállításon mutatta be kreációját, ahol a zsömlébe helyezett kolbászkompozíciójukkal akkora sikert arattak, hogy később saját húsfeldolgozó üzemet nyitottak, ami a mai napig működik Vienna Beef Company néven. Frankfurtban viszont úgy tartják, hogy a városukban már 1487-ben elkészült az első hot dog. A hot dog szó viszont valóban amerikai eredetű: Tad Dorgan sport karikaturistától származik, aki 1901-ben egy baseballmérkőzésről készített képes tudósításában használta először a kifejezést, utalva a benne lévő kolbász kétes eredetére – ami akár kutyahúsból is készülhetett. Amerikai, frankfurti, vagy félig magyar találmány a hot dog?

Mint ahogyan Cardini lánya, Rosa elmondásából ismerjük, Caesar 1924. július 4-én „dobta össze” világszerte kedvelt fogását, a Cézár-salátát. A legenda szerint az étterem az Egyesült Államok függetlenségének napján hatalmas forgalmat bonyolított le, így estére, amikor egy részeg, tivornyázó társaság nyitott be, már a legtöbb alapanyagból kifogyott. Egy kósza ötlettől vezérelve, mondhatni a maradékokból kreálta Cardini a világhódító ételt aznap este: római salátalevélből, nyers tojássárgájából, parmezán sajtból és más maradékokból improvizált – a végeredmény pedig meglepően finom fogás lett.

Híre hamarosan elterjedt az alkoholtilalom elől Mexikóba át-átruccanó, jó fajta szeszekre és ízekre vágyó filmcsillagok népes körében is. A hollywoodi elit olyan hírességei, mint Clark Gable és Jean Harlow utaztak oda, hogy megkóstolják Caesar Cardini ropogós, gazdagon öltöztetett salátáját.

A híres amerikai szakács, Julia Child egyik gyerekkori éttermi emlékére így emlékezik vissza: az 1920-as években a szüleivel a kaliforniai otthonukból utaztak el Caesar éttermébe, ahol személyesen leshette el, hogyan is készíti el a találmányát. „Olyan érzésünk volt, hogy ez a saláta parttól partig tart. Sikerének visszhangja még Európát is felrázta.”

Az biztos, hogy sem grillezett csirkemell, sem pirított szalonna nem volt benne, és az „ősrecept” valószínűleg a mára klasszikus alapanyagnak számító szardellát sem írta elő. A legendássá vált recept biztosan tartalmazott római salátát, krutont, parmezánt, fokhagymát, olívaolajat, tojássárgáját, valamint Worcestershire-szószt. Bizonyos források mindemellett még citromlevet vagy borecetet is említenek.

S bár az umamiban, azaz az ötödik ízben rendkívül gazdag szardella nem szerepelt az eredeti összetevők között, a Worcestershire-szósznak azonban alapanyaga. Amikor a Cézár-saláta a határ amerikai oldalán is hódítani kezdett, szardellapaszta formájában már állandó eleme volt a receptnek. A saláta gyorsan elterjedt az egész világon. Az 1940-es években a Gourmet Magazin „a jelen pillanat gasztronómiai fénypontjának” nevezte.

A Cardini fivérek összecsomagoltak és Los Angelesbe költöztek, ahol 1948-ban szabadalmaztatták családjuk híres salátaöntetét, így a márka az Egyesült Államokban született meg. Az ételt ihlető gyökerek azonban Tijuanáig nyúlnak vissza, ahol is az étterem mind a mai napig a város ikonikus helye.

Cézár-saláta Hozzávalók: 2 szelet fehér kenyér, 3-4 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 marék parmezán, reszelve; 1 teáskanál mustár, fél citrom leve , fél evőkanál Worcestershire-szósz , 1 szardella, só, bors, 2 db római saláta Először elkészítjük a krutont. A kenyér héját levágjuk, a belét pedig felkockázzuk. Közben egy serpenyőben elkezdjük melegíteni az olívaolajat, beletesszük a szeletekre vágott fokhagymát, majd addig sütögetjük a fokhagymás olajban a kenyeret, amíg ropogós nem lesz. Az öntethez az olívaolajat, a zúzott fokhagymát, a szardellát, a mustárt, a Worcestershire-mártást, a reszelt parmezánt, sót, borsot és a citrom levét habverővel jól elkeverjük. Ha tojást is szeretnénk tenni bele, akkor először a tojás sárgájához vékony sugárban csorgatjuk az olajat, amit jól kikeverünk, s ehhez adjuk hozzá a többit. Már csak össze kell állítani a salátát. A római salátát levelekre szedjük, rákanalazzuk a salátaöntetet, a tetejére helyezzük a krutont, majd forgácsolunk rá egy kis parmezánt – és kész. (Forrás: sobors.hu)

Végül pedig egy titokzatos eredetű édességről is essen néhány szó:

Az egyik legismertebb amerikai édesség

AMERIKAI FÁNK CROCKETT-TŐL

Az egyik leghíresebb amerikai desszert a donut, azaz a közepén lyukas, édes fánk. A donut eredete – minő meglepetés – is erősen vitatott. Egyesek szerint Amerikába bevándorolt hollandoknak köszönhető. Ezt látszik alátámasztani a tény, hogy a XIX. század közepén „holland olajos sütinek” hívták. Másrészt régészeti leletek bizonyítják, hogy hasonló süteményt már a kontinens őslakói is készítettek a történelem előtti időkben. Létezik olyan eredetlegenda, miszerint az akkor 17 éves amerikai Hanson Crockett Gregory 1847-ben, egy kereskedőhajó fedélzetén találta fel ezt az édességet – állítása szerint nem kedvelte a zsíros, közepén gyakran nyersen maradt fánkokat.

 

Ezek is érdekelhetnek