Van a lovinak jövője?

A népszerű és nyereséges lóversenysport megteremtéséhez a tulajdonos magyar állam és a szakma eddig más-más elképzelésekkel fogott neki. Az álláspontok szerencsére közeledni látszanak.

Ország-világFehér János2008. 11. 24. hétfő2008. 11. 24.
Van a lovinak jövője?

A hazai lóversenysport bölcsője és az egyetlen, versenyre is alkalmas pályája a Kincsem Park. Az állami kézben lévő lóversenyt és a területet – annak több százmilliós veszteségei miatt – a tulajdonos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ZRt. (MNV) már több alkalommal is megpróbálta privatizációs pályázaton értékesíteni. Bár több befektetőcsoport is fantáziát látott a Kincsem Parkban és a lóversenyzésben, az adás-vétel mégsem jött létre. Ekkor többen úgy nyilatkoztak, hogy csak akkor nem termel veszteséget a lósport, ha nem működik, így lábra kaptak olyan híresztelések is, hogy hamarosan bezárják a pályát.

Míg az MNV a felszámolással és az értékesítés lehetőségeivel egyaránt számolt, addig az áprilisban alakult szakmai civil szerveződés, az Összefogás a Magyar Lóversenyzés Jövőjéért Egyesület egészen más elképzelésekkel jelentkezett. Az egyesület az ingatlanspekulációk elkerülése miatt továbbra is állami kézben szeretné tudni a területet. Terveik szerint a versenyrendezést és fogadásszervezést különálló szakmai szervezetek működtetnék. Az egyesület komoly szándékairól több demonstráción is tanúbizonyságot tett.

Ma már az MNV partnernek tekinti az Összefogást, és az új koncepciókban már az egyesület által megfogalmazott több alapelv is helyet kapott – mint például a Kincsem Park bérlők általi üzemeltetése. A piacra pedig csak a lóverseny- és a bukmékeri fogadások szervezésének jogaival rendelkező cégeket engednék. A lóversenyt működtető cégek pénzügyi vizsgálata után úgy döntött a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács, hogy 2009 végéig garantálja a két társaság, s így a lósport fennmaradását.

Az Összefogás titkára. Horváth Zalán megvitatta az egyesület stratégiai tervezetét az MNBV képviselőivel. Elsőszámú feladat a lóversenyzést szabályozó törvények, rendeletek újrafogalmazása és egységesítése. Ehhez elsősorban az ágazat fő tevékenységeinek szétválasztása szükséges, tehát a versenyrendezés, versenyszervezés, fogadásszervezés, tréningeztetés, ingatlanhasznosítás és törvényességi felügyelet. Elhangzott el a lóversenyzés, mint minőségi szolgáltatási termék meghatározása és létrehozása, amelyre már érdemes országos fogadóhálózatot és marketingkampányt felépíteni.

Ezek is érdekelhetnek