Vészkémény szűrő nélkül

Mérőállomás telepítésével szeretnének meggyőződni a Győrhöz tartozó Bácsa és Győrszentiván lakói arról, hogy a veszélyeshulladék-égető nem bocsát-e ki az egészségi határérték feletti szennyező anyagokat.

Ország-világHardi Péter2017. 12. 14. csütörtök2017. 12. 14.

Kép: Győr, 2004. augusztus 5. Tüntetők a győri égetőmű előtt, amikor a Zöld Demokraták Szövetsége demonstrációt szervezett a hulladékégető kapacitásának bővítése ellen. MTI Fotó: Matusz Károly , Fotó: Matusz Károly

Vészkémény szűrő nélkül
Győr, 2004. augusztus 5. Tüntetők a győri égetőmű előtt, amikor a Zöld Demokraták Szövetsége demonstrációt szervezett a hulladékégető kapacitásának bővítése ellen. MTI Fotó: Matusz Károly
Fotó: Matusz Károly


Bár Győr belvárosában már szolgálja mérőállomás a levegő minőségének mérését, ez azonban alapvetően a közlekedés által kibocsátott szennyeződéseket elemzi, ráadásul több kilométerrel az égetőmű hatótávolságon kívül található, tudtuk meg Ferenczi Zoltánnétól, a Zölderő Környezetvédő Egyesület elnökségi tagjától. A mérőállomás létesítése azt követően vált különösen aktuálissá, hogy ismét szóba került a veszélyes hulladékot égető mű kapacitásbővítése. Bár a cég másfélszeres bővítést szeretne elérni, a kormányhivatal a 25 százalékoshoz sem járult hozzá arra hivatkozva, hogy a lakosságot nem tehetik ki további terhelésnek. A vita azonban ezzel nem zárult le, a végső szót a cég kezdeményezésére a bíróság fogja kimondani.

A civil szervezet szerint az égetőmű jogszabály szerinti működése egyébként is megkérdőjelezhető, mivel a hulladékégetők esetében az elérhető legjobb technológia alkalmazása nem kerülhető meg. A bácsai égetőről azonban ez semmiképpen nem mondható el, hiszen az eredetileg nem veszélyes hulladék égetésére készített berendezés része például egy vészkémény, amelyen semmiféle szűrő nem található. Ezt valóban csak vészhelyzetben alkalmazzák, ám ilyenkor a rákkeltő anyagok, dioxinok korlát nélkül kerülhetnek a levegőbe, mint ahogy az a cég által közzétett adatok tanúsága szerint is nemegyszer előfordult már.

Éppen ezért a mérőállomás szorgalmazása mellett üdvözli a Zölderő Egyesület azt a közeljövőben induló átfogó egészségfelmérő vizsgálatot is, amely során kiderülhetne, hogy az égető 1,8 kilométeres körzetében lakók között magasabb-e a rosszindulatú daganatos, valamint a légúti megbetegedések előfordulása, mint máshol.

Ezek is érdekelhetnek