Mi is az a GVOP?

Az Európai Unió tagállamai a közösségi támogatások elnyeréséhez fejlesztési tervet készítenek. Ilyen a magyar Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) is.

Pályázat, jogszabályok2008. 10. 30. csütörtök2008. 10. 30.
Mi is az a GVOP?

Ennek egyik fő célkitűzése a gazdasági versenyképesség növelése, és ezen keresztül – az Európai Unió regionális politikájával összhangban – Magyarország és a magyarországi régiók gazdasági és társadalmi kohéziójának erősítése. (Az NFT-ről bővebb információ a www.nfu.hu weboldalon található.)

A Nemzeti Fejlesztési Terv Gazdasági Versenyképesség Operatív Programja (GVOP) a termelőszektor modernizációját, valamint a fejlett gazdasági szolgáltató környezet kialakítását tűzi ki célul. A program alapelgondolása a megindult gazdasági növekedés bázisának – ágazatok, szektorok és régiók szerinti – kiszélesítése, elmélyítése, a termelékenység növelése és a foglalkoztatottság bővítése révén a magyar gazdaság uniós átlagot meghaladó növekedési ütemének fenntartása, mely biztosítja az ország és az EU gazdasági fejlettsége közötti fokozatos kiegyenlítődést.

A GVOP négy területen támogat gazdaságfejlesztési tevékenységet:
– Az első terület a beruházás-ösztönzés, amely korszerű technológiájú termelőkapacitások kiépítését, kelet-közép-európai vagy európai regionális hatáskörrel rendelkező vállalati központok magyarországi kialakítását, integrátor vállalatok, ipari parkok, innovációs és technológiai transzferközpontok, logisztikai központok beruházásait, fejlesztését és proaktív beruházás-ösztönzési szolgáltatásokat támogat, a teljes időszak alatt összesen mintegy 140 millió euró értékben.
– A második prioritás a kis- és közepes méretű vállalkozások (kkv) fejlesztését célozza. A kkv-k technológiai korszerűsítésére, a működésükhöz szükséges alap- és emelt szintű információkat nyújtó tanácsadásra, a vállalkozások közötti együttműködés elősegítésére a teljes időszak alatt összesen mintegy 170 millió euró áll rendelkezésre.
– A harmadik prioritás a kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységet hivatott segíteni. A korszerű, piacképes termékek, eljárások és szolgáltatások létrejöttét eredményező alkalmazott kutatások és technológiai fejlesztések támogatására, a közfinanszírozású kutatóhelyek kutatási infrastruktúrájának és a vállalati kutatási infrastruktúra fejlesztésére a program az adott időszakra összesen 136 millió eurós keretet biztosít.
– A negyedik prioritás az információs társadalom és gazdaság fejlesztése, amely az elektronikus gazdaság és kereskedelem, az információs iparág, az elektronikus közigazgatás fejlesztését és a szélessávú távközlési infrastruktúra bővítését támogatja, összesen 137 millió euró értékben.

szabadfold.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek