Változik a mezőgazdasági gépek közlekedése

A hatályban lévő szabályozáshoz képest jelentősen változást hoz a július első felében életbe lépő új rendelet, mely a köznyelvben a túlsúlyos és túlméretes járművek közlekedését szabályozza – írja közleményében a Magyar Agrárkamara.

Pályázat, jogszabályokSzabad Föld Online2009. 07. 03. péntek2009. 07. 03.

Kép: Kecskemét, 2007. október 15. Őszibúza vetése Kecskemét határában. Fotó: Ujvári Sándor

Változik a mezőgazdasági gépek közlekedése
Kecskemét, 2007. október 15. Őszibúza vetése Kecskemét határában. Fotó: Ujvári Sándor

Január óta számos gazdálkodót büntettek meg a hatóságok, mert túlsúlyos vagy túlméretes járművel közlekedett a közutakon:nem volt hozzá megfelelő engedélyük. Annak beszerzése, illetve a szabályok mindegyikének való megfelelés meglehetősen életszerűtlen. A következő napokban azonban végre egyszerűbbé  válhat a traktorok, kombájnok, munkagépek közlekedése. Az agrár- és a közlekedési tárca, az agrárérdek-képviseletek, illetve a köztestületként működő Magyar Agrárkamara hosszú hónapok óta egyeztet az új szabályozásról.

Az eddig elért főbb eredmények közé tartozik, hogy csökkent a kistérségi engedély díjtétel-számítási szorzója, és bővült a kistérségi terület határa. Ez év végéig lehetővé válik az engedélykérelmek elektronikus benyújtása, egyszerűsödik az útvonalengedély-kérelem adatlapja. Szűkül, illetve részben megszűnik a napszakkorlátozás, és sávosan határozzák meg a bírságtételeket. Az agrártárca és a termelői képviseletek többször kérték, hogy a bírságolástól tekintsen el a közlekedési tárca, de az – hivatkozva a kormány álláspontjára, valamint az alkotmányos követelményekre – elhatárolódott ettől. A tárgyalásokon mindenesetre sikerült mérsékelni a szankciók mértékét.

Néhány kérdésben még mindig nem ért véget a tárgyalás. Az agrártárca ugyanis továbbra is kéri a közlekedési minisztériumot, hogy a díjfizetési kötelezettség alól különösen indokolt esetben – elemi csapás, humanitárius célú szállítás, nemzetgazdasági szempontból kiemelt tevékenység (pl. aratás) – a közlekedésért felelős miniszter egyedi vagy általános jellegű felmentést adhasso,n és ez kerüljön be a rendelet módosításába. Kérik továbbá, hogy szeptember 30-ig teremtsék meg az egyszerűsített engedélykérvény elektronikus benyújtását, és tegyék lehetővé a figyelmeztető jelzés (sárga villogó) használatának külön engedély és végzettség nélküli használatát.

A napokban újabb problémákat jelentett az a félreértés, miszerint július 1-jétől augusztus 31-ig korlátozzák a nehéz gépjárművek közlekedését, beleértve a mezőgazdasági járműveket is. A rendelet valójában kimondja, hogy az előírás alól mentesülnek ‚a termény betakarításhoz kapcsolódó áruszállításhoz, takarmányszállításhoz, mezőgazdasági munkagép vagy lassú jármű áttelepítéséhez használt”, továbbá ‚az élő állatot, friss tejet, tejterméket, friss és fagyasztott húst és hústerméket, friss pékárut, gyorsan romló élelmiszert, tojást, friss zöldségárut szállító és az ilyen szállítási célból üresen közlekedő” járművek.

A változásokról részletesebben a Magyar Agrárkamara honlapján olvasható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek