Lassan lejár a határidő!

Még október 15-ig igényelhetnek jövedelempótló támogatást a fiatal mezőgazdasági termelők munkájuk megkezdéséhez a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH).

Pályázat, jogszabályokSzabad Föld Online2009. 09. 29. kedd2009. 09. 29.
Lassan lejár a határidő!

A támogatással a fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságalapítását, a birtokstruktúra átalakítását akarják előmozdítani, valamint a mezőgazdasági tevékenység hosszú távú fenntartását. Az elnyerhető támogatás összege a működtetési időszakban vállalt üzemméret nagyságától függően 20, 30, vagy 40 ezer eurónak megfelelő forintösszeg lehet.

A támogatási kérelmet az idén szeptember 15. és október 15. között lehet benyújtani a hivatal honlapján közzétett formanyomtatványon, postán elküldve a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal illetékes megyei kirendeltségeihez - tájékoztatta Soproni Horváth Lajos, az MVH sajtófőnöke az MTI-t. A támogatást a kérelmező akkor veheti fel, ha kérelem benyújtásának időpontjában már elmúlt 18 éves, de a 40-dik életévét még nem töltötte be. A feltétel az is, hogy a pályázó, mint a mezőgazdasági üzem vezetője első alkalommal kezdjen gazdálkodni, rendelkezzen az előírt végzettséggel.

A jelentkezőnek gazdasága fejlesztésére vonatkozó üzleti és pénzügyi tervvel is rendelkeznie kell. Nem jár támogatás abban az esetben, ha a fiatal gazdálkodó a kérelem benyújtása előtt már igényelt agrár- vagy vidékfejlesztési célra fordítható pénzt az MVH-nál. Az ezzel kapcsolatos a támogatást szabályozó rendelet külön megnevezi azokat az eseteket, amelyeknél ez a kizáró ok nem áll fent. Így a támogatás alapjául szolgáló mezőgazdasági üzemet a támogatásra jogosult fiatal gazda csak személyesen vezetheti, a támogatási összeg 90 százalékára vonatkozó kifizetési kérelem benyújtásától egészen a működtetési időszak végéig.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek