Ezt a törvényt elmeszelték!

Egyelőre nem tudja tárgyalni a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés, mert azt parlamenti vitára alkalmatlannak találta a mezőgazdasági bizottság. Megmenekültek a kistermelők?

Pályázat, jogszabályokO. Horváth György2009. 10. 06. kedd2009. 10. 06.
Ezt a törvényt elmeszelték!

Ma délelőtt a parlament mezőgazdasági bizottsága vitára alkalmatlannak találta a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvényjavaslatot, mivel abban nem építette bele a jogszabályt előkészítő környezetvédelmi tárca azokat a kitételeket, melyre az ős- és kistermelők védelmét szolgálták volna. Ezeket a módosító javaslatokat korábban a Magyar Agrárkamara terjesztette elő, és lobbizott a törvény szövegébe történő szerepeltetése mellett.

A bizottság képviselői tegnap 10 igen, 10 nem és 2 tartózkodás mellett vetette el a javaslatot. A nemeket szocialista képviselők azzal magyarázták, hogy a javaslatban nem szerepelnek korábbi kitételek, másrészt túl drasztikus változásokat hozna a mostani állapotokhoz viszonyítva, melyet a piaci szereplők nem lennének képesek „lekövetni”.

A környezetvédelmi termékdíj többek között a csomagolóanyagok felhasználás után is kell fizetni. Annak számítana például a takarófólia, a raklap, a gyümölcsös láda, de még a tojástartó doboz is. Ezek tételeinek változását naprakészen kellene vezetni, elektronikusan kellene regisztrálni, jelenti és a díjat leróni, melyre az őstermelők és kistermelők százezreinek többsége nincs, és várhatóan a közeljövőben sem lesz berendezkedve. Számukra akkor adminisztrációs terhet jelentene az új rendszer, melyet nem tudnak teljesíteni hibátlanul, akkor viszont igen drasztikus szankciók, azaz büntetések lépnek életbe.

Ezek is érdekelhetnek