Marad a nyugdíjasok kedvezménye

Mindenkire, de legfeljebb 10 illiós hitelkeretig vonatkozna a lakáshitel-támogatás. 65 év felett megmarad az utazási kedvezmény, és szolidaritási intézkedéscsomagot állít össze a kabinet – ezek a témák is szerepelnek a kormány mai ülésén.

PénzforgatóSzabad Föld Online2009. 06. 03. szerda2009. 06. 03.

Kép: öreg kéz , nyugdíjas , pénz , idôs , szegény 2004.04.22. fotó: Hegedûs Márta

Marad a nyugdíjasok kedvezménye
öreg kéz , nyugdíjas , pénz , idôs , szegény 2004.04.22. fotó: Hegedûs Márta

A méltányossági nyugdíjkeret emeléséről ma dönt a kabinet; a lakáshiteleseket érintő változásokhoz parlamenti szavazásra van szükség. Az erről szóló törvénymódosításokat szerdán nyújtja be a kormány, és azok várhatóan szeptember 1-jén lépnek hatályba.

A kríziskezelő program nyitott alapként működik majd, amelyet a kormány egymilliárd forinttal és a PSZÁF-nál felhalmozódott 800 millió forintos banki bírságbevétellel indít. Ezeket egészíti majd ki a miniszterelnök fizetése is: Bajnai Gordon ehhez az alaphoz utalja majd havonta a fizetését, és ide került még az állami vállalatok vezetői fizetésének kétmillió forint feletti része is. A program egyszeri segítséget kínál a krízishelyzetbe került aktív korúaknak, a 20-50 ezer forintos összeget legalább 50 ezren veszik majd igénybe.

Emelik a méltányossági nyugdíjat, és lehetőség lesz egyedi támogatásra is. E célra a kabinet 500 millió forintot szán a költségvetés általános tartalékának terhére. Megmarad a 65 év felettiek utazási kedvezménye.

A nehéz helyzetbe került lakáshiteleket érintő intézkedéscsomag kapcsán kiterjesztik a korábbi állami garanciavállalást más adósokra is. Vagyis a nem-munkanélküliekre is kiterjesztik a programot, de ez a kör csak akkor veheti igénybe ezt a segítséget, ha havi törlesztő részletének emelkedése meghaladja a 30 százalékot. E csoport is kétéves átmeneti segítséget kap majd, de nem havi 10 ezer forintot kell fizetniük továbbra is - ahogy a munkanélkülieknek -, hanem az eredeti, emelkedés előtti törlesztő részletüket.

Ezek is érdekelhetnek