Szárnyal a forint

272 forint körül mozog az euró–forint árfolyam. Az erősödés mögött a régió iránti növekvő bizalom, a tegnap elfogadott adócsomag és a kiemelkedő folyó fizetési mérleg adatok állhatnak.

PénzforgatóSzabad Föld Online2009. 06. 30. kedd2009. 06. 30.

Kép: Magyar forint, papírpénz és fémpénz, fizetőeszköz. 2006.09.04. Fotó: Bohanek Miklós

Szárnyal a forint
Magyar forint, papírpénz és fémpénz, fizetőeszköz. 2006.09.04. Fotó: Bohanek Miklós

A tegnapi délutáni 276–os árfolyam után a ma már a 272 forintig jutott euro–forint árfolyam. A dollár árfolyama 193 forint körül, a svájci franké 179 forint körül alakult.

A forint mostani szárnyalását elemzők szerint az optimista piaci hangulatnak, a kockázat-csökkentési láz mérséklődésének köszönhetjük. Legalábbis erre utal, hogy a forinthoz hasonlóan a régió többi valutája is erősödött az elmúlt napokban – igaz, nem olyan mértékben, mint a hazai fizetőeszköz.

Az erősödésben a tegnap elfogadott adócsomag és a Magyar Nemzeti Bank által közzétett folyó fizetési mérleg adatok is közrejátszanak. A külfölddel szembeni hitelképesség ugyanis 1995 óta először pozitív előjelű. Az MNB elemzői szerint a mostani kiemelkedően jó mérlegadatokban a csökkenő gazdasági teljesítmény mellett javuló egyenlegű reálgazdasági és jövedelemmérleg egyenlegek, másrészt pedig a kiemelkedő mértékű EU-transzferek állnak.

Ezek is érdekelhetnek