Az új üdvöske:a lakáslízing

A lakástámogatási rendszer megszűnése és az ÁFA emelés miatt a lízing-piac felfutására számít a Lízingszövetség. Az ingatlanfinanszírozás üdvöskéjének tartott lízinggel önerő nélkül is lakáshoz juthatunk, de a konstrukciónak van néhány buktatója.

PénzforgatóRomvári Orsolya2009. 07. 22. szerda2009. 07. 22.
Az új üdvöske:a lakáslízing

A lakáslízing olyan finanszírozási forma, amelynek során a lízingbe adó vásárolja meg az ingatlant, és azt – meghatározott összeg ellenében – a lízingbe vevőnek átengedi. Zárt végű pénzügyi lízing estén a futamidő lejárta után a lízingelt lakás automatikusan a vevő tulajdonába kerül. Az úgynevezett nyílt végű lízing esetén pedig a felek megállapodhatnak, hogy a vevő maradványértéken megvásárolja az ingatlant vagy maradványértékről indulva újra lízingbe veszi azt, de dönthet úgy is, hogy nem szerez tulajdonjogot.

A lízing előnye, hogy a vételár utáni ÁFÁ-ra nem kell kamatot fizetni. A kamatmentes ÁFA és lakásfinanszírozásban tapasztalt általános kamatemelés miatt a Lízingszövetség szerint havonta több ezer forintot is megtakaríthatnak azok, akik az azonos kamattartalmú hitel helyett a lízinget választják. További előnye, hogy azok is lakáshoz juthatnak, akik nem rendelkeznek önerővel, de elég jövedelmük van viszonylag magas törlesztő-részletek fizetéséhez.


Van azonban néhány buktató, amellyel nem árt számolni, ha valaki lízinggel kíván lakáshoz jutni. Mivel a lakás csak a futamidő lejártát követően kerül a lízingbe vevő tulajdonába, ha valaki - a sokszor több évtizedes futamidő alatt - nem tudja fizetni a törlesztő-részleteket, bizonyos idejű és összegű késedelem esetén a lízingbe adó egyszerűen felmondhatja a szerződést, a vevő pedig elveszíti az addig befizetett pénzét.


Különösen kockázatos magáncégtől lízingelni: mivel az ingatlan a futamidő alatt a lízingbe adó tulajdonában marad, a cég esetleges felszámolása esetén az beleszámít a csődvagyonba. Ráadásul a futamidő lejárta előtt nagyon nehezen - csak a lízingbe adó engedélyével- lehet megszabadulni az ingatlantól. Azt sem árt tudni, hogy a lízingelt lakás nem örökölhető, és nem lehet rá haszonélvezeti jogot sem bejegyeztetni. Kárpótolhatnak viszont az alacsonyabb törlesztő részletek.


Az alábbiakban a Lízingszövetség számításait közöljük:

Példa: Új építésű lakásnál, 25 éves futamidő esetén 10 millió forintos finanszírozásnál.

Finanszírozási konstrukció
Euró alapú finanszírozás
havi törlesztő részlete 
Forint alapú finanszírozás
havi törlesztő részlete
Lízing
62. 500 Ft
125. 000 Ft
Hitel
74. 500 Ft
150. 000 Ft

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek