Bedobták a mentőövet a devizahiteleseknek

Nemcsak mi, újságírók, de a kormány is észrevette a devizahitelesekre leselkedő fokozott veszélyeket, ezért megbeszélést kezdeményezett a kereskedelmi bankokkal a devizahitelesek terheinek átmeneti csökkentéséről. A megállapodást csütörtökön írta alá Veres János Pénzügyminiszter és kilenc banki képviselő.

PénzforgatóKummer Krisztián2008. 11. 07. péntek2008. 11. 07.

Kép: KecskemŽt, 2008. augusztus 12. Hitel, hitelkšzpont. Fot—: Ujvari S‡ndor

Bedobták a mentőövet a devizahiteleseknek
KecskemŽt, 2008. augusztus 12. Hitel, hitelkšzpont. Fot—: Ujvari S‡ndor

A kormány és a kereskedelmi bankok között született megállapodást, mely a devizahitelesek terheinek csökkentését mérsékli, csütörtökön kilenc hitelintézet írta alá - jelentette be pénteken közös sajtótájékoztatón Veres János pénzügyminiszter és Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke.

A megállapodáshoz csatlakozott bankok az adós kérésére külön díj nélkül lehetőséget adnak a törlesztő részletek mérséklésére a törlesztési időszak meghosszabbításával; a devizaalapú kölcsön forinthitellé alakításakor nem számítják fel az átváltásnál felmerülő díjakat, ha erre december 31-ig sor kerül; az önhibáján kívül nehéz helyzetbe került adós kérésére, a hitelintézet egyedi döntése alapján, a törlesztés átmeneti könnyítésére kerülhet sor; a bankok rugalmasan kezelik a devizaalapú kölcsönök előtörlesztését, ha erre december 31-ig sor kerül. Ez utóbbi lehetőség azonban nem lesz díjmentes. A megállapodást az OTP, az Erste, a CIB, a Raiffeisen, a UniCredit, a K and H Bank, az FHB, az MKB és a TakarékBank írta alá.

Ezek is érdekelhetnek