Fontos aktualizálni lakásbiztosításunkat – most van még rá lehetőség!

A lakásbiztosítás a legnépszerűbb biztosítási forma Magyarországon, ennek ellenére a lakásbiztosítással rendelkezők 45 százaléka nem aktualizálja biztosítását – többek között ez derült ki az MBH Bank által készített reprezentatív felméréséből. Noha a piaci adatok alapján a hazai ingatlantulajdonosok 72-74 százaléka rendelkezik lakásbiztosítással, még így is 1-1,2 millió olyan otthon van, ami nincs biztosítva. Április 2-án éjfélkor zárul az országos lakásbiztosítási kampány, amelynek keretében lehetőség van a lakásbiztosításokat aktualizálni, vagy más szolgáltatónál újrakötni.

PR-cikkPR -cikk2024. 03. 27. szerda2024. 03. 27.

Fotó: GettyImages

House in human hands Fotó: GettyImages

Az MBH Bank által készített reprezentatív kutatás a biztosítási szokásokat vizsgálta a lakosság körében. A viszonylag magas lakásbiztosítási arány ellenére évek óta fennálló probléma, hogy a lakások jelentős része alulbiztosított: a felmérés szerint a lakásbiztosítással rendelkezők 45 százaléka nem aktualizálja évente biztosítását. A most zajló lakásbiztosítási kampány során számos lakástulajdonos aktualizálta már a biztosítását, és néhány napig még mindenki előtt nyitva áll ez a lehetőség, hogy a meglévő biztosítását modernebb, az igényeket jobban lefedő biztosítási termékre cserélje. Bár a kampány időszaka márciusra esik, a húsvéti ünnepekre való tekintettel idén kissé kitolódik a határidő: a váltás mellett döntők április 2-án éjfélig mondhatják fel írásban biztosításukat.

Crop close up businesswoman Real Estate Agent taking notes, paper house model
Fotó: GettyImages

Az alulbiztosítottság legszélsőségesebb formája egyértelműen az, amikor egy lakás egyáltalán nincs biztosítva, a leggyakoribb mégis az, amikor a meglévő biztosítás nem nyújt elegendő védelmet. A közelmúltban bekövetkezett jelentős árindex-növekedés, különösen az építési költségek, felújítási költségek növekedése miatt rendkívül fontos, hogy aktualizált lakásbiztosítással rendelkezzünk, máskülönben jelentős pénzösszegtől eshetünk el, ha szükség van a biztosítás lehívására. Erre nyújthat részben megoldást, ha az ügyfelek elfogadják az inflációkövető konstrukciót, azonban az infláció az elmúlt 10 évben elmaradt a lakáspiaci árindex vagy az építési költségek áremelkedésétől, tehát még abban az esetben is szóba jöhet az alulbiztosítottság, ha valaki elfogadta ezt a konstrukciót” – magyarázta Soós Csaba, az MBH Bank lakossági üzletfejlesztési ügyvezetője.

A jegybank és a Nemzetgazdasági Minisztérium a lakásbiztosítási kampánnyal egy extra, a váltás költségeit tekintve ingyenes időszakot hozott létre a biztosítások aktualizálása, az alulbiztosítottság csökkentése érdekében. Minden évben március hónapban – most a hosszúhétvége miatt április 2-ig – lehet lakásbiztosítást váltani, illetve újrakötni. Az írásos felmondást követően 30 napos felmondási időszak veszi kezdetét, amely alatt lehetőség van a felmondott szerződés díját, az esetleges hátralékot rendezni. 

Az MBH Bank kutatásából az is kiderült, hogy az emberek rendkívül árérzékenyek a lakásbiztosítások terén: „Az ügyfelek 70 százalékban első helyen az árat jelölték meg, mint legfőbb szempont a biztosítás megválasztása során. Második helyen volt maga a szolgáltatás, a harmadik, negyedik helyen pedig az adott biztosító megbízhatósága, illetve az elérhetőség. Úgy véljük, hogy noha természetesen döntő ereje van az árazásnak, az elsődleges szempont mégis a szolgáltatás kell, hogy legyen, tehát hogy mit tartalmaz a csomag, és milyen kiegészítő biztosítások érhetőek el, majd csak ezt követően nézzük meg, hogy a konstrukció ár-érték arányban hol szerepel a piacon” – hívta fel a figyelmet Ungvári Krisztián, az MBH Bank partneri termékmenedzsment vezetője.

Az MBH Bank Magyarország egyik vezető hitelintézeteként, és a CIG Pannónia Biztosító termékek biztosításközvetítőjeként kiemelt figyelmet fordít a biztosításokra, hiszen olyan banki termékeket is kínál, amelyek esetében a hitelfedezeti biztosítás megkötése segítséget nyújthat törlesztési nehézség esetén. 



 

 

Ezek is érdekelhetnek