A mezőgazdaságban is elveszik a robotok a munkánkat?

Magyarország földrajzi fekvéséből adódóan is remek lehetőségeket szolgáltat a mezőgazdasági ágazat számára. Ez a terület pedig a gazdaság és a bruttó hazai termék (GDP) jelentősebb részét teszi ki, ami részben a nagy számú foglalkoztatásnak is köszönhető – de a mesterséges intelligencia térhódítása e téren sem elhanyagolható. Egyelőre azonban azt mutatjuk a tendenciák, a 21. századi technológiák integrálása még több kaput nyit ki a mezőgazdasági fejlődés szempontjából – és nem feltétlenül a humán munkaerő kárára.

PR-cikkPR -cikk2024. 05. 06. hétfő2024. 05. 06.

Fotó: Freepik.com

A mezőgazdaságban is elveszik a robotok a munkánkat? Fotó: Freepik.com

Mezőgazdasági álláslehetőségek Magyarországon

Böngészhetjük a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) különböző adatai és statisztikáit, álláskeresői szempontból azonban aligha izgalmasabb kérdés, hol és milyen munkalehetőségek találhatóak a mezőgazdasági ágazatban.

Az egyik legjobb dolog e téren, hogy szó sincs ún. főváros-orientáltságról, vagyis a legjobb lehetőségek nem feltétlenül Budapesten találhatóak. Sőt, a mezőgazdaság egy vidéki, a hazai földekre és területekre szakosodott ágazat, így értelemszerűen munkának is kell lennie szerte az országban. Sok is a fejlődő régió, például hazánk Észak-magyarországi városában, Egerben is számos munkalehetőség található – amelyek megtalálhatóak az https://egerallas.hu linkre kattintva. Itt található például egy kertépítő, kertgondozó állás egri egyéni vállalkozónál.

Milyen készségeknek és kompetenciáknak kell ma megfelelni?

Az biztos, hogy a mezőgazdaság területén másféle készségek és kompetenciák is szükségesek, mint például az olyan népszerű munkákban, mint amilyen manapság például az informatikus, a közgazdász vagy épp a jogász. Akár T-kategóriás jogosítványra is szükség lehet, hiszen kombájnokat és egyéb nagy gépeket kell kezelni, üzemeltetni és karbantartani. Ismerni kell a természetet, a növényeket és érteni, mi hogyan működik körülöttünk a világban. A műszaki érzék sem utolsó szempont. Szükség lehet még a zöldkönyvre és a releváns szakképesítésre is.

Mit hoz a jövő, mit jelent a mesterséges intelligencia berobbanása az ágazatba?

Több ízben hallani róla, hogy látóhatáron belül a mesterséges intelligencia olyan szintű térnyerése a mezőgazdaságban is, hogy az ember nélküli foglalkoztatás már itt sem teljesen elképzelhetetlen. Drónok, műholdak, önvezető traktorok: van itt minden, mi szem-szájnak ingere – vagy épp munkavállalói szempontból nem az. Sőt, a mezőgazdasági robotok sincsenek már olyan messze egyes hírek és trendek szerint.

A gyakorlat azért szerencsére még nem olyan ijesztő, mint elsőre hangzik. Sőt, azt lehet mondani, hogy egyelőre az új technológiák intergrációja zajlik a mindennapi folyamatokba. Ez viszont azt jelenti, hogy a magasan képzett, jó munkaerő még hosszú ideig meghatározó tényezője lesz a mezőgazdasági szektornak. A legfontosabb tehát, hogy az ember napról napra tanuljon és fejlődjön, haladjon a korral és ne mondjon nemet minden újdonságra, inkább mindig sajátítsuk el a friss tudást.

 

Ezek is érdekelhetnek