Mikor érdemes egyéni vállalkozóként inkább céget alapítani?

A vállalkozói lét egyre több munkavállaló számára vonzó lehetőség, hiszen kinek nincs néha elege a kötött munkaidőből, a kellemetlenkedő munkatársakból és az alacsony, soha nem emelkedő jövedelemből? A független életet a legtöbben egyéni vállalkozóként kezdik, mivel ez egy rendkívül egyszerű vállalkozási forma, ami gyorsan létrehozható és az adminisztratív feladatok is viszonylag könnyen megtanulhatók. Idővel aztán, ahogy nő a vállalkozás, sokan elgondolkodnak azon, hogy érdemes lenne változtatni és céget alapítani. De mikor és kinek lehet ez a jó döntés? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban.

PR-cikkPR -cikk2024. 06. 26. szerda2024. 06. 26.

Fotó: 123rf.com

Fotó: 123rf.com

Vállalkozási formák Magyarországon

Mielőtt belekezdenénk a téma megvitatásába, foglaljuk össze röviden, hogy milyen formában működtethetjük ma vállalkozásunkat. 

Az első lehetőség természetesen az egyéni vállalkozás létrehozása, ami rendkívül egyszerűen, az ügyfélkapun keresztül néhány perc alatt kivitelezhető. Ha van egy magyarországi székhelyünk, tiszta priuszunk és választott tevékenységi körünk, meg is felelünk a feltételeknek. Azoknak, akik szabadúszóként dolgoznak, esetleg a főállásuk mellett szeretnének egy kis mellékes jövedelmet szerezni, ez lehet a legjobb megoldás: kezdőtőkére nincs szükség, az adminisztratív teher viszonylag kicsi – a felelősség viszont korlátlan.

Az egyéni céghez már korlátolt felelősség tartozik, a tulajdonos tehát magánvagyonával nem felel a cég tartozásaiért. Egyéni céget az alapíthat, aki az egyéni vállalkozói nyilvántartásban szerepel; így a korábbi egyéni vállalkozás cégként működik tovább, és később könnyebben átalakítható akár kft-vé is. 

Üzletszerű gazdasági tevékenység végzésére gazdasági társaságokat – betéti társaságot (bt.), korlátolt felelősségű társaságot (kft.), közkereseti társaságot (kkt.) vagy részvénytársaságot (rt.) – is létrehozhatunk.

Betéti társaságot legalább két személy alapíthat, közülük a beltag felelőssége korlátlan. Az alapításhoz minimum tőke nem szükséges. Korlátolt felelősségű társaság alapítható egyszemélyes formában vagy több tag részvételével, a törzstőke összege pedig 3 millió forint. A felelősség – ahogy a gazdasági társaság neve is mutatja – korlátolt. Közkereseti társaságot legalább két tag alapíthat, akik egyetemleges felelősséggel tartoznak a cég tartozásaiért. A részvénytársaság működhet nyíltan és zártan, ez azonban elsősorban a nagyvállalkozások választott formája. 

Mikor nem elég már az egyéni vállalkozás?

Láthattuk, hogy az egyéni vállalkozói létnek számos előnye van, nem véletlen, hogy sokan ebben a formában kezdenek vállalkozni. Több okból is előfordulhat azonban, hogy időközben rájövünk: már nem ez a nekünk való megoldás. Az esetek legnagyobb részében ilyenkor a kft alapítása jöhet szóba, lássuk tehát, hogy milyen okok fennállása esetén lehet érdemes váltani?

1. A bevételek növekedése

Az persze nagyon jó hír, ha beindul a vállalkozásunk, hiszen éppen az volt a célunk, hogy az adott tevékenységi körünkben a lehető legsikeresebbek lehessünk. Az egyéni vállalkozás egyik hátulütője az, hogy a növekedése korlátozott, így magasabb bevételi szint mellett nem biztos, hogy még mindig érdemes ezt a formát fenntartani.

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a vállalkozásunkból egyre magasabb bevételünk származik, érdemes lehet felkeresni egy könyvelőt vagy pénzügyi tanácsadót, aki meg tudja mondani, hogy számunkra melyik vállalkozási forma a legmegfelelőbb az adóterhek optimalizálása céljából. Ha szeretnénk látni, hogy nagyjából milyen különbségekkel kell számolnunk, érdemes elvégezni néhány egyszerű számítást az interneten elérhető kalkulátorok segítségével. Az adó tényleges összege természetesen más tényezőktől is függhet, de látni fogjuk, hogy minél magasabb éves bevétellel számolunk, annál nagyobb lesz a fizetendő adók közötti különbség a kft. javára.

2. A kockázatvállalás

Az egyéni vállalkozók korlátlan felelősséggel tartoznak a vállalkozásuk kötelezettségeiért, ami azt jelenti, hogy ha a vállalkozás bevétele a tartozásokat nem fedezi, azokat a magánvagyonból kell rendezni. A kft. alapítása azért is lehet hasznos, mert ebben az esetben a tagok felelőssége korlátozott, ami természetesen csökkenti a személyes kockázatvállalás mértékét is. 

3. Szakképesítés hiánya

Egyéni vállalkozóként bizonyos tevékenységi körök gyakorlásához valamilyen szakképesítésre lehet szükségünk. Ha ezzel nem rendelkezünk, az adott tevékenységet ebben a formában nem gyakorolhatjuk, így ebben az esetben is jó megoldás lehet a cég alapítása. 

4. A vállalkozás megítélése

Ez a kategória felszínesnek tűnhet, az üzleti világban azonban sokszor presztízskérdés az, hogy milyen formában működik a vállalkozásunk. Egy kft-t erősebbnek, nagyobbnak, megbízhatóbbnak tartanak, így a potenciális üzleti partnerek – sőt, az ügyfelek is – sokszor szívesebben kötnek megállapodást egy gazdasági társasággal. Megítélésünk fontos lehet akkor is, amikor munkavállalót keresünk, hiszen érthető módon mindenki egy stabil, biztos munkahelyre vágyik, így nagyobb bizalommal fordulnak egy kft. felé.  

Mindenkinek más lehet a megoldás

Az egyéni vállalkozás egy remek vállalkozási forma sokak számára. Az előnyök magas száma kétségbevonhatatlan: a gyors alapítás, az egyszerű működtetés és a minimális adminisztratív munka mind vonzó tulajdonság, ezért egy kezdő vállalkozónak, esetleg annak, aki mellékállásban szeretne dolgozni valószínűleg ez lesz a legjobb választás. Idővel aztán felmerülhetnek olyan körülmények, melyek miatt érdemes elgondolkodni a váltáson. Ez persze komoly döntés, ezért jó ötlet lehet kikérni egy ügyvéd, esetleg egy könyvelő véleményét arról, hogy az adott helyzetben melyik vállalkozási forma való nekünk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek