Útmutató az életmentő egészségügyi vizsgálatokhoz

A rák félelmetes ellenfél, amely évente világszerte milliók életét veszélyezteti. A korai felismerés azonban jelentősen növelheti a sikeres kezelés és a túlélés esélyét, amiben a rákszűrések döntő szerepet játszhatnak. De milyen vizsgálatoknak érdemes alávetnie magát? Cikkünkben bemutatunk néhány fontos vizsgálattípust, amelyekre érdemes rendszeresen sort keríteni.

PR-cikkPR -cikk2024. 06. 25. kedd2024. 06. 25.

Fotó: Freepik.com

Fotó: Freepik.com

Mellrákszűrés az emlők egészségéért

A mellrákszűrő vizsgálatok már korai stádiumban képesek kimutatni a kóros elváltozásokat.

  • Mammográfia, amelynek során röntgen felvételeket készítenek az emlőszövetről, 35 éves kor felett ajánlott.
  • Az emlő ultrahangvizsgálat egy olyan orvosi képalkotó eljárás, amely hanghullámok segítségével készít képet a mellszövetről. Gyakran használják a mammográfiával együtt az emlő rendellenességeinek értékelésére.
  • A biopszia döntő fontosságú diagnosztikai eszköz annak megállapítására, hogy egy gyanús csomó vagy szövetburjánzás jóindulatú-e vagy sem. Az eljárás során kis szövetmintát vesznek az emlőből további vizsgálat céljából, hogy megállapítsák az esetleges rendellenességek mértékét.

Prosztatarákszűrés a férfiak hosszú távú jóllétéért

Prosztatarák-szűrővizsgálat a prosztatarák korai stádiumban történő kimutatására szolgáló módszerek kombinációját jelenti.

  • A prosztata-specifikus antigén (PSA) vizsgálat a vérben lévő prosztata-specifikus antigén szintjét méri. Az emelkedett PSA-szint a prosztata megbetegedésére, azaz prosztatarákra, -gyulladásra vagy jóindulatú megnagyobbodásra utalhat. A laborvizsgálat kiegészül egy fizikailag nem fájdalmas fizikális vizsgálattal is.
  • Prosztata-biopszia: döntő fontosságú diagnosztikai eszköz annak megállapítására, hogy egy gyanús csomó vagy rendellenes szövetburjánzás kóros vagy jóindulatú. Az eljárás során szövetmintát vesznek a prosztatából további vizsgálat céljából, hogy megállapítsák az esetleges rendellenességek mértékét.
  • A prosztata vizsgálatára képalkotó eljárásokat is igénybe vehet a szakorvos. Ide tartozik a transzrektális ultrahang (TRUS), a prosztata MRI, illetve a CT-vizsgálat.

Méhnyakrákszűrés az elváltozások korai felismerésére

A méhnyakrák szűrővizsgálatának célja a méhnyakrák korai jeleinek vagy a méhnyak olyan rendellenességeinek felismerése, amelyek rákhoz vezethetnek.

  • A PAP-teszt (citológiai vizsgálat) során az egészségügyi szolgáltató kenet formájában sejtmintát vesz a méhszáj felszínéről, illetve a méhnyakról, amelyet ezután mikroszkóp alatt megvizsgálnak az esetleges kóros elváltozások kimutatására.
  • A citológiai szűrés emelett HPV-szűréssel is kiegészülhet, ami kimutathatja a HPV-vírus jelenlétét a méhnyak sejtjeiben.
  • Ha a citológia vagy a HPV-teszt során kóros sejteket észlelnek, méhszájbiopszia elvégzése indokolt lehet. Ennek során apró szövetmintát vesznek a méhszájból további vizsgálat céljából, hogy megállapítsák az esetleges rendellenességek mértékét.


 

Fotó: Freepik.com


 

Szűrő- és laborvizsgálatok az Újbuda Medical Centernél

Szeretné, ha gyorsan, szakszerűen és a legmodernebb diagnosztikai eszközökkel kerülne sor az orvosa által szükségesnek tartott MR-vizsgálat, CT-vizsgálat, illetve az egyéb szűrések és laborvizsgálatok elvégzésére? Kérjen időpontot az Újbuda Medical Center magánklinika vizsgálataira online vagy telefonon kényelmesen és egyszerűen! Egészségügyi központunkban egyéb széleskörű diagnosztikai és terápiás szolgáltatásokat is igénybe vehet csekély várakozási idővel, kiemelkedő minőségben, udvarias, páciensközpontú hozzáállás mellett a legprofibb szakemberek közreműködésével.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek