Állandó és szezonális munkák a vidéki mezőgazdaságban Magyarországon

Magyarország vidéki térségeinek egyik leginkább kritikus ágazata a mezőgazdaság, a foglalkoztatottságot tekintve pedig szintén élén jár a terület. Állandó és szezonális álláslehetőségek is találhatóak, de a munkáltatók olykor gyakorlati tapasztalatot, valamint egyéb készségeket és kompetenciákat is elvárnak a jelentkezőktől. A lehetőségeket tekintve viszont érdemes körülnézni az álláskeresőknek a vidéki munkák között.

PR-cikkPR -cikk2024. 08. 29. csütörtök2024. 08. 29.

Fotó: Freepik

Milyen képességeket és tudást várnak el a jelentkezőktől? Fotó: Freepik

Hol és milyen mezőgazdasági állásokra jelentkezhetünk?

Magyarország sok vidéki területe kifejezetten alkalmas az ágazat számára, ez pedig álláskeresői szemszögből is jó hír, hiszen cégek és vállalatok sokasága várja folyamatosan az új munkaerőt soraiba. Így van ez például Pécs területén is, ahol a környéken a helyi gazdaságok és mezőgazdasági üzemek nagy számban keresnek traktorosokat, gépkezelőket, karbantartókat és egyéb munkásokat egyaránt.

Akit érdekelnek a helyi lehetőségek, mezőgazdasági munka Pécsen tapasztalattal rendelkezőknek, de akár pályakezdőknek is elérhető a PecsAllas.hu álláskereső portálját fürkészve.

Milyen feladatokra keresik leginkább a tapasztalt munkaerőt?

Tapasztalt munkaerőre sok helyen szükség van, például specifikus tudást igénylő munkaköröknél, mint amilyen a gépkezelés, a karbantartás vagy javítás, amikhez némi technikai jártasság is fontos. Néhány területen ugyanis fontosabb a hibák minimalizálása és a hatékonyság növelése, nem engedhető meg olyan nagy mértékben – persze máshol sem, de egy betanított munka esetén könnyen az újonnan belépőkkel együtt dolgozni.

A szezonális munkák, mint a szüretelés, vetés vagy betakarítás, szintén népszerűek a régióban. Ezek a pozíciók ugyanis – különösen nyáron és ősszel – széles körben kínálnak munkát a tapasztalt munkavállalóknak, akik pontosan tudják, hogyan kell gyorsan és hatékonyan dolgozni a mezőn.

Milyen képességeket és tudást várnak el a jelentkezőktől?

Végzettség, gyakorlati tapasztalat, specifikus tudás a nagyobb felelősséggel járó munkakörökhöz, de bárhová is jelentkezünk, a teherbírás, a dolgozni akarás és tudás elengedhetetlen lesz. Ne legyenek illúzióink, gyakran ugyanis fizikailag is megterhelő lesz egy-egy munkanap, valamint akár a nagy melegben is teljesíteni kell – persze a munkáltató felelőssége, hogy a lehető legoptimálisabb környezetet és feltételeket megteremtse a tűző napon dolgozók számára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek