Ezekkel az adóterhekkel számolhat örökösödés esetén

Egy közeli hozzátartozó elvesztése hatalmas megrázkódtatás, melyet még nehezebbé tehet a hagyatéki eljárás során felmerülő számos jogi és adminisztrációs nehézség. Ebben a cikkben röviden és érthetően bemutatjuk az egyik leggyakrabban felmerülő kérdést a témában: az örökösödési illeték szabályait, mértékét és a mentesség eseteit.

PR-cikkPR -cikk2024. 08. 15. csütörtök2024. 08. 15.
Ezekkel az adóterhekkel számolhat örökösödés esetén

Milyen esetekben szükséges örökösödési illetéket fizetni?

Az örökösödési illeték olyan adóteher, amely akkor keletkezik, ha egy elhunyt személy után ingatlant, ingóságot vagy vagyoni értékű jogot részben vagy egészben örököltünk. A hagyaték részét képezheti számos eltérő tétel, például egyebek mellett üzletrész, autó, bankszámla, festmény, haszonélvezeti jog, licencek, nemesfém, ingatlan, szobor, telek vagy ékszer. A tételeket úgynevezett hagyatéki leltárban rögzítik, az elhunyt lakóhelye szerinti illetékes önkormányzat dolgozói. Végül pedig a pontos örökösödési illetéket a NAV határozza meg a nyilvántartás alapján.

Jelentős mértékű illetékkel számolhat öröklés esetén

Az örökösödési illeték mértéke általában 18%, azonban a lakástulajdonhoz vagy ehhez kapcsolódó vagyoni értékű jog öröklése esetén mindössze 9%. További kivételt jelent a gépjármű öröklés, mely esetén a visszterhes vagyonszerzési illeték kétszerese a megfizetendő adóteher. A következőkben egy gyakorlati példán keresztül mutatjuk be, hogyan számolható ki a pontos összeg:

  • Első lépésként szükséges meghatározni a tiszta értéket! Ehhez a hagyaték forgalmi értékét csökkenteni kell a fennálló tartozás mértékével. Például amennyiben egy 100 millió forint értékű lakást örököltek, melyen a jelzáloghitel értéke 20 millió forint, akkor a tiszta érték 80 millió forint.
  • Ezt követően szükséges meghatározni a illeték pontos mértékét tételenként. A példában szereplő ingatlan esetén ez 9%.
  • Végül pedig a tiszta értéket kell megszorozni az örökösödési illetékkel, mely a példa esetén 9% * 80 millió forint = 7,2 millió forint.

Az öröklési illeték megfizetésére mindössze 30 nap áll rendelkezésre a fizetési meghagyás átvételét követően.

Ezekben az esetekben mentesülhet a hagyaték utáni adóteher megfizetése alól

Több olyan eset lehetséges, mely során az örökös mentesül az illeték megfizetése alól. A következőkben röviden ismertetjük a leggyakrabban előforduló mentesülési eseteket:

  • Házastárs / bejegyzett élettárs: A házastársak és bejegyzett élettársak után örökölt hagyaték esetén nem szükséges illetéket fizetni.
  • Egyenes ági öröklés: Egyenes ági felmenőktől és utódoktól örökölt hagyaték esetén nem szükséges megfizetni az illetéket. Ez alól természetesen az örökbefogadás sem jelent kivételt.
  • Testvér: Nem keletkezik adófizetési kötelezettség a testvér után örökölt ingatlan, ingóság és vagyoni értékű jog esetén.
  • Visszautasítás és lemondás: Visszautasítás és/vagy ingyen történő lemondás esetén mentesül az örökös az illeték megfizetése alól.
  • Átvétel: Előfordulhat, hogy a hagyatékot adósság terheli. Ilyen esetekben a hitelező részben vagy egészben átvállalhatja a hagyatékot az adósság elengedéséért. Ezekben az esetekben a hitelező nem fizet öröklési illetéket, azonban visszterhes vagyonátruházási költsége keletkezik.
  • Átengedés: Előfordulhat, hogy az örökös részben vagy egészben átengedi a hagyatékot egy másik örökös számára. Ilyenkor részarányosan áthárul az illetékfizetési kötelezettség is. Tehát amennyiben a fenti példában szereplő ingatlant 50-50%-ban birtokolta egy testvérpár, akkor fejenként 3,6 millió forintos kötelezettséggel rendelkeznek. Amennyiben az egyik testvér lemond a hagyatékról a másik javára, az illeték is átszáll.
Fotó: freepik.com

Bizalmi vagyonkezelés: a megoldás, mellyel garantáltan az örökhagyó akarata érvényesül

A fenti esetek mellett további lehetőségek is rendelkezésre állnak az örökösödési illeték jogszerű és biztonságos elkerülése érdekében. Ilyen például a bizalmi vagyonkezelés, amely egy szerződéses viszony, ahol a vagyonrendelő (jelen esetben örökhagyó) a vagyonát egy vagyonkezelőre bízza. A szerződés értelmében a vagyonkezelő az örökhagyó akarata szerint kezeli, őrzi, gyarapítja és védi a hátrahagyott vagyont.

A bizalmi vagyonkezelésben rejlő lehetőségek kiaknázásával elkerülhető az elhúzódó hagyatéki eljárás, garantáltan az örökhagyó akarata érvényesül és legálisan elkerülhető az örökösödési illeték megfizetése is. További előnyt jelent, hogy a kellő időben átadott vagyonnal szemben nem támasztható követelés hitelezők vagy házastársak által.

Amennyiben kérdése merült fel az öröklési eljárással vagy a bizalmi vagyonkezeléssel kapcsolatban, forduljon bizalommal a Crystal Worldwide Group szakembereihez. A több mint három évtizedes múltú nemzetközi tanácsadó cég személyre szabott vagyonvédelmi megoldásaival és legmagasabb szintű diszkréciót biztosító szolgáltatásaival elnyerte ügyfelei megbecsülését és bizalmát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek