Falak helyett hidakat

Vallások közti párbeszédet szorgalmaz az oroszlányi plébános, akit sokan nyughatatlan papként ismernek. Évek óta hadakozik azért, hogy egy elhagyatott bányászterületen, a majki kamalduli remeteségtől karnyújtásnyira felépítse a vallási és nemzetiségi megbékélés zarándokhelyét. Vajon sikerül-e álmait valóra váltani?

RiportBorzák Tibor2009. 04. 09. csütörtök2009. 04. 09.

Kép: Majk, 2009. ‡prilis 03. Majki remete kolostor. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Falak helyett hidakat
Majk, 2009. ‡prilis 03. Majki remete kolostor. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Ott voltatok, amikor Jézust keresztre feszítették. Elloptátok a negyedik szeget, ezzel enyhítettétek kínjait. Ennek a jótettnek jutalmazásaként tulajdoníthatjátok el titokban mindennek a negyedik részét, s ezért üldöznek titeket a bűnüldöző szervek.
Így mesélte a cigány eredetlegendát az oroszlányi plébános, gondolván, helyén való erről beszélni roma szülők gyermekének keresztelőjén. Nem volt helyén való. A családtagok mobiltelefonon rögzítették az eseményt, s miután úgy értelmezték az elmondottakat, hogy a cigányság csak lopásból képes fenntartani magát, tüstént fel is jelentették az atyát a legmagasabb fórumon. Az illetékes püspökség kivizsgálta az ügyet, s miután a plébános megkövette a sértetteket, nem lett következménye a történteknek.
Kutschi András plébános, címzetes prépost azonban nem nyugodhat. Egyházközsége területén jelentős számban vannak roma származású hívek, szeretné őket szerephez juttatni az életre keltett cigány eredetlegendában. A passiójátékot Gánton, egy régi kőfejtőnél rendeznék meg a nyáron, már a részletek is kezdenek körvonalazódni: a szövegrészek lovári nyelven hangoznának el, szerepelne a Rajkó zenekar, a bibliai mesterségek utcájában pedig egyebek közt a szegkovácsok is bemutatkoznának.
Falak helyett hidakat – ez a mottó.
Toronyiránt nem lehet megtalálni az oroszlányi katolikus templomot, mivel csak az evangélikusok hajléka tűnik ki messziről a házak közül. Sokáig a katolikusoknak templomuk sem volt, a hajdan szocialista városként istenített településen nem is érezték hiányát: nehogy már a vörös csillag fényét elhomályosítsa a betlehemi csillag ragyogása… Templomépítésre csak a kilencvenes évek elején nyílt mód, azzal a kikötéssel, hogy nem lehet magasba ívelő tornya, s a rajta lévő kereszt se tűnjön ki a környezetéből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!