Idegenben otthon

Koszovó kikiáltása miatt a magyar futsalválogatott (rövid magyarázat: palánk nélküli teremfoci négy plusz egy játékossal, kétszer húsz percben játszva) alighanem lemarad a brazíliai világbajnokságról Ez kétségtelenül vadul hangzik, áttételesen mégis igaz.

SportKun Zoltán2008. 03. 14. péntek2008. 03. 14.
Idegenben otthon

Mivel a vb-selejtezőkről a Szerbiába sorsolt francia csapat a feszült politikai helyzet miatt visszalépett, a nemzetközi szövetség döntése értelmében a négyes csoportok utolsó helyezettjeinek eredménye kiesett a végelszámolásnál. A magyarok így saját csoportjukban hiába verték 15-0-ra Angliát (továbbá legyőzték a macedónokat és a lengyeleket is), ezt az eredményt a kiemelésnél törölték, így Kozma Mihály csapata a tizenkettes összevetésben csupán hetedik lett. Ezáltal pedig a jobbik hatosból kapott ellenfelet, méghozzá kőkeményet: az Európa élmezőnyébe tartozó ukránokat, akik ellen bizony kevés esély kínálkozik a továbbjutásra. Egyetlen gólon múlt, hogy nem a könnyen verhető bosnyákokat vagy románokat sikerült megkapni…
Lám, a románokat könnyen verhetőnek tituláltuk, holott futsaljuk elvileg jobb, mint a magyar. Legalábbis erre utal, hogy a legjobb magyar játékosok a román bajnokságban edződő Székelyudvarhely csapatában szerepelnek – mert ott megfizetik őket. Hat „futsalista”, azaz a magyar válogatott teljes első sora Erdélyben keresi a kakaóra valót, és ez bizony meg is látszik az izgalmas, ám a legjobbak híján csak másodrangúnak tekinthető hazai bajnokság színvonalán. Árulkodó adat: a vb-selejtezők során a huszonnégy magyar gólból huszonegyet szerzett székelyudvarhelyi játékos. Az első sor kétségkívül Európa-színvonalú, ott van a kontinens legjobb tíz csapata között – ám a cserepad rendkívül rövid, az idehaza edződők képtelenek megközelíteni a kívánt nívót. Persze ez nem csak az ő hibájuk: Magyarországon alig jut pénz a sportágba, és nem kirívó eset, ha egy héten csak egyszer sikerül edzeni, akkor is tornatermi körülmények között. Így persze csak álom az olaszok, portugálok, spanyolok vagy éppen ukránok legyőzése.
Úgyhogy maradjunk annyiban: Koszovó és a beijedt franciák mellett a magyar viszonyok is ludasak abban, ha elmarad a brazíliai út.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek