Mit ittak és ettek a gálaebéden?

Ünnep ez a nap! Köszöntjük Konyári Jánost, a 2008. Év Bortermelőjét és ünnepeljük a jó magyar szőlőt és bort! – olvashattuk a díszes meghívó elején.

Szántó-vetőT. Dögei Imre2009. 01. 26. hétfő2009. 01. 26.
Mit ittak és ettek a gálaebéden?

A Magyar Bor Akadémia vasárnap, 2009. január 25-én tartotta hagyományos, az év bortermelője tiszteletére rendezett gálaebédjét Budapesten, a Corinthia Grand Hotel Royal termeiben. Alább idézzük az ünnepi menükártyát, amelynek fogásait a borászok Kossuth Díjának is tartott, az év borásza megtisztelő címet elnyert Konyári János borainak jellegéhez igazodva alkotott meg négy neves étterem konyhafőnöke.
A hideg előétel:
Balatoni fogas és folyami rák terrine, halkivonat mártással és benne gőzölt zöldségekkel Somlai Tamás (Apetito Restaurant & Café)
Konyári Fehér Loliense 2007. Balatonlelle
A leves:
Marhanyelv erőleves zöldbe göngyölt málnás gerslivel és roséban főtt céklával Ványi László (Thermál Hotel Visegrád)
Konyári Rosé 2008. Balatonlelle
A meleg előétel:
Májával sült, rózsaszín kacsamell, áfonyás bormártással és chilis sütőtök pürével
Pap Lajos (La Fiesta Party Service)
Konyári Jánoshegyi Kékfrankos 2006. Balatonlelle
A főétel:
Somogyi szarvas pecsenye dödöllével, trombitagomba raguval, fényes gesztenyével és kelbimbóval Buday Péter (Matteo Étterem)
Konyári Sessio 2006. Balatonlelle
Utóbbi borhoz csak annyit: a Sessio tisztán Merlotból szűrt vörösbor, s 2003-as évjárata a brüsszeli Concours Mondial nagy aranyérmét is elnyerte.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek