Az örök fiatalság titka

Sikertörténetet írhat egy magyar paprikafajta Japánban. Az ázsiai ország lakosai körében egyre népszerűbbek azok az élelmiszerek, amelyek bizonyíthatóan késleltetik az öregedést. A Szegedi Tudományegyetem által nemesített paradicsompaprika pedig éppen ilyen.

Szántó-vetőSzabad Föld Online2009. 03. 13. péntek2009. 03. 13.
Az örök fiatalság titka

Március elején Tokióban, a világ egyik legrangosabb élelmiszereket és italkészítményeket felvonultató kiállításának magyar standján különösen jó fajtatulajdonságokkal rendelkező paradicsompaprika debütált, amely a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának kutatója jóvoltából - a kísérleti stádium után - hamarosan a Távol-Keleten is megkezdheti kulináris karrierjét.A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara 2004 óta több országban, köztük a felkelő nap országában is folytat paprikakísérleteket.

A kutatások során jól vizsgázott a szigetország kalciumban szegény talaján a magyar paradicsompaprika, amely két, nagyüzemi termesztéssel, illetve forgalmazással foglalkozó japán óriáscég érdeklődését is felkeltette a március 3-6. között Tokióban megrendezett 34. Foodex Nemzetközi Élelmiszeripari Kiállításon.

– A japánok körében is növekszik az úgynevezett anti age táplálék-kiegészítők, vagyis az olyan termékek iránti érdeklődés, melyeknek tudományosan bizonyított hatásuk van az emberi öregedés lassítása terén. A kísérletek során a japán talaj és éghajlati viszonyokhoz nemesített, C vitaminban és kalciumban különösen gazdag paradicsompaprika is ebbe a körbe tartozik – fejtette ki a kutatást vezető Lantos Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának tanára. A sikeres eredményeknek köszönhetően a különleges paprikafajta, mint egyedüli magyar termék, nagyüzemi termesztése is beindulhat a távol keleti országban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek