Egymilliárdos viharkár Somogyban

Somogyban az egymilliárd forintot is elérheti a viharkár. Az utóbbi évek legnagyobb veszteségét szenvedték el az őstermelők és az agrárcégek.

Szántó-vetőSzabad Föld Online2009. 06. 19. péntek2009. 06. 19.
Egymilliárdos viharkár Somogyban

A szerdai előzetes becsléseknél is rosszabb a helyzet – erősítették meg a sononline.hu információit. A Somogy megyei földművelésügyi igazgatóság vezető munkatársai csütörtökön helyszíni bejáráson vettek részt Dél-Somogyban.

– A vihar számos helyen a földdel egyenlővé tette a termést – közölte portálunkkal Hollósy László, az igazgatóság vezetője. – 1969. óta dolgozom a mezőgazdaságban: most olyan jéggel vert területen is jártam, amilyet még soha nem láttam.

A természeti csapás közel 4000 hektárt érintett. A végleges veszteséglistát előreláthatóan a jövő hét közepén, az összesítés után hozzák nyilvánosságra. Bár a falugazdászok azonnal elkezdték a kárfelmérést, de a vihar óta eltelt 48 órában még a csak munka elejénél tartanak. Egyelőre annyi bizonyos: a terület jelentős részén 30-50 százalékos a hozamveszteség. Másutt a termés 70-80 százaléka semmisülhetett meg. Exner Zoltán, a megyei területi agrárkamara elnöke úgy vélte: a mostani vihar rádöbbentette a gazdálkodókat, hogy célszerű biztosítást kötni.

Egy hete Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét verte el a jég: ott több mint 6 miliárdnyi agrárkár keletkezett.
 

Ezek is érdekelhetnek