Gráféknak több pénzre van szükségük

Módosítani kell a nemzeti agrár-kárenyhítésről szóló törvényt, annak érdekében, hogy az elmúlt napokban jégkárt szenvedett termelők is részesülhessenek kárenyhítésben. Ebben legalább nagy az egyetértés mostanában e honban, meg abban is, hogy több pénz kellene minderre.

Szántó-vetőSzabad Föld Online2009. 06. 14. vasárnap2009. 06. 14.

Kép: Solt, 2007. június 29. Aszály, kukorica. Fotó: Ujvári Sándor

Gráféknak több pénzre van szükségük
Solt, 2007. június 29. Aszály, kukorica. Fotó: Ujvári Sándor

Akik egyetértenek ebben, a következők: Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára, valamint az agrár-érdekképviseletek és szakmai szervezetek (a Magyar Agrárkamara, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége, továbbá a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége) megbízottai. Ők erről egyeztettek is – tájékoztatta az agrárhaszon.hu-t az FVM sajtóirodája.

Az érintettek egyetértettek abban is, hogy a javasolt módosítás értelmében a gazdálkodók a fagy, az aszály és a belvíz okozta károk mellett jogosulttá válhatnának a jégeső miatti kárenyhítésre is. Egyetértés mutatkozott abban is, hogy kezdeményezik: a szükséges törvénymódosítást az Országgyűlés eltérve a házszabálytól sürgősséggel tárgyalja.

Az érintettek szükségesnek tartják felhívni a mezőgazdasági termelők figyelmét, hogy a kárenyhítésre vonatkozó jogszabályok értelmében a káreseményt - jégeső okozta kárt - annak bekövetkezésétől számított 10 napon belül be kell jelenteni. A falugazdász hálózat a káresemény bejelentéséhez szükséges segítséget megadja a gazdálkodóknak - húzzák alá a szaktárcánál.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezi a kormánynál, hogy az elmúlt időszak rendkívüli időjárása miatti károk - aszály, jégeső - enyhítésére többlet költségvetési forrást biztosítson - áll a közleményben.
 

Ezek is érdekelhetnek