Mennyi lesz a búza ára? Már aratnak

Elindultak a kombájnok, vágják az árpát. Ezt követi sorban a repce, a borsó, a búza, majd a többi kalászos. A termelők vegyes eredményekre számolnak: az ország egyes pontjain elfogadható, máshol katasztrófális a termés. Az árakkal hasonló a helyzet: a hazai árak jelenleg lefelé mentek, szemben a világpiacon felfelé ívelő trendre, azonban hazánkban is áremelkedés valószínűsíthető a jövőre nézve – tudatta a Szabad Föld Online-nal a Magyar Agrárkamara növénytermesztési osztálya.

Szántó-vetőO. Horváth György2009. 06. 13. szombat2009. 06. 13.

Kép: Ears of rite whaet and red poppy , Fotó: Tatiana Egorova 2008

Mennyi lesz a búza ára? Már aratnak
Ears of rite whaet and red poppy
Fotó: Tatiana Egorova 2008

Április elejéig a terméskilátások az őszi gabonafélékből igen kedvezőnek mutatkoztak, repcéből is a tavalyi évhez hasonló hozamra számítottak, a kifagyás is vártnál jobban alakult, összesen csak 2 ezer ha volt. Március elejétől július elejéig azonban nem, vagy alig hullott csapadék, a szokásos hőmérsékletet jóval meghaladó időjárás uralkodott, aminek következtében csaknem az egész ország területét aszály sújtottnak kellet minősíteni (Többek között a Magyar Agrárkamara kezdeményezésére, Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az egész országot aszálysújtotta területté nyilvánította). Az aszály a növénytermesztési ágazat terméskilátásait rendkívüli mértékben csökkentette. Becslésünk szerint a kalászosok várható terméskiesése a tavalyi terméshez viszonyítva a 30 %-ot meghaladja országos szinten.

A csapadékhiány a tavaszi vetésű gabonán kívüli a többi szántóföldi növénynél is jelentős károkat okozott, sőt ezeknél a növényeknél a végrehajtott preemergens növényvédő szerekkel történő kezelése is gyenge eredményű, ezért újabb kezelést hajtottak végre, ami többletkiadással járva a termelés költségeit növeli.

A jelenleg már kialakult helyzet miatt több ezer termelő és mezőgazdasági foglalkoztatott jövedelme, munkája kerülhet veszélybe, mivel az elemi károk következtében sem bevétel, sem idénymunka nem lesz, a feldolgozó üzemek várhatóan alapanyaghiánnyal fognak küzdeni. A kialakult helyzet így nem csupán termelési/piaci kérdés, hanem jelentős foglalkoztatási és szociális probléma is.

Tegnap Szentes környékén elindultak az első kombájnok. Árpát aratnak, vegyes érzések mellett. Az aszály ugyanis ezen az országrészen erős volt. A dél-dunántúli gazdálkodók – akik néhány nap múlva szintén beindítják az aratócséplőgépeket – viszont jobb eredményekre számítanak. Azt viszont egyikük sem tudja, mennyiért kel el idén a gabona. A felvásárlók kivárnak, ahogy a termelők is. A gabona ára ugyanis nálunk és a szomszédos országokban számottevő mozgást mutat. Két hete még féléves csúcsot döntöttek a tőzsdei – augusztusra, szeptemberre szóló – kötések. A búza ára csaknem elérte a tonnánkénti 42 ezer forintot is, aztán ahogy esett egy kis eső, és jöttek a kedvezőbb európai, amerikai hírek, úgy esett vissza 37-38 ezer forint környékére.

Nagy kérdés a minőség is: ahol volt elég eső és szépen teltek a szemek, ott reménykedhetnek – hacsak aratásig nem ázik meg sokszor a termény -, jó minőséggel számolnak, ahol nagy volt az aszály ott is használt az a néhány milliméter csapadék.

Az árak mindenesetre szétváltak: a jó minőség és a takarmányozásra alkalmas búza között nagy – tonnánként 4-5 ezer forint – a különbség.

A Magyar Agrárkamara által megkérdezett szakértők szerint a hazai piacon áremelkedés valószínűsíthető, de ennek mértékét nagyban befolyásolja majd a minőség. Pontosabban a takarmány és az étkezési célra alkalmas búza mennyiségének aránya. Ez, mint említettük nagyban függ a következő hetek csapadékosságától. Ha sokat esik, az kedvezőtlenül hat a malmi minőséget meghatározó paraméterekre.

 

 

Megnevezés

Vetésterület  ezer ha

Hozam t/ha

Termés mennyiség ezer tonna

2008

2009

2008

2009

2008

2009

Őszi búza

1117

1132

5,0

3,5

5617

4000

Durum búza

8

13

4,3

3,4

36

45

Őszi árpa

201

197

4,7

3,2

954

644

Tavaszi árpa

131

126

4,0

2,4

524

Ezek is érdekelhetnek