Nagyrédén a felszámoló szüretel

Bár a borászat megvételére két érvényes pályázat is érkezett, a felszámoló cég a hitelezőkkel való konzultáció után másodszor sem adta el a Szőlőskert Zrt. borászati üzemágát.

Szántó-vetőSzabad Föld Online2009. 06. 19. péntek2009. 06. 19.
Nagyrédén a felszámoló szüretel

A felkínált összegeknél többre értékeltük a borászatot, bízunk benne, hogy jobb ajánlat is érkezik majd - jelentette ki Varsányi István felszámolóbiztos, a Kvantál Kft. ügyvezetője. Eladási kényszerük nincsen, hiszen még nem lépték túl a törvényes határidőket. Jól haladnak a banki tartozások kifizetésével, s a hitelezők Varsányi szerint nagy türelemmel viselik, hogy a részegységeket megvásárló vevők sem azonnal, készpénzzel fizetnek - írja a Heol.hu.

A szüretig már nem írnak ki új tendert, sőt, ismét vállalják a szüreti felvásárlást, ami a nagyrédei termelők számára kulcsfontosságú. A mátraaljai szőlőtermés tizenöt százalékát feldolgozó cégnél idén is százezer mázsa szőlő átvételét tervezik, melynek nyolcvan százaléka fehér, húsz százaléka kékszőlő lesz. A tavalyi szőlő árát ígéretüknek megfelelően még 2008-ban kifizették, és dolgoznak a termelőkkel szemben korábban felhalmozódott adósságok rendezésén is. A 2010-es szüretet viszont már nem ők szeretnék menedzselni - jegyezte meg Varsányi.

Bár a korábbi tíz, környékbeli felvásárlóból mindössze négy maradt talpon, nem készülnek arra, hogy nyomott árakon vásárolják fel a termést. Azokat részesítik előnyben, akikkel már előszerződést kötöttek.
A borászat, a szolgáltatóüzem és hatszáz hektár szőlő bérleti joga még eladó, valamint az irodaház is, amelyre már van érdeklődő. Mindent eladunk, ami nem kapcsolódik közvetlenül a termeléshez, de semmiképpen sem áron alul - hangsúlyozta a felszámoló.

Egyes borászatok szinte már a Szőlőskert kálváriájának első napján megkörnyékezték a cég angol importőrét, mondván, ha a nagyrédeiek nem képesek szállítani, ők a helyükbe lépnének. Az efféle támadásokat sikeresen visszaverték; bár a belföldi piacon kisebb keresletcsökkenést szenvedtek el, exportjukat növelni tudták.
 

Ezek is érdekelhetnek