Augusztusban elfogy a dinnye?

A szélsőséges időjárási viszonyok miatt néhány héten belül elfogyhat a jó minőségű magyar dinnye. Tikkasztó hőség, betegségek, és elgyomosodás tizedeli a termést, így már most érezhetőek piaci zavarok: egyes vállalkozók importból egészítik ki a kieső mennyiséget.

Szántó-vetőSzabad Föld Online2009. 07. 21. kedd2009. 07. 21.

Kép: Görögdinnye piros vörös sárga belü, nyári gyümölcs vitamin Fotó: Habik Csaba 2009 07 11

Augusztusban elfogy a dinnye?
Görögdinnye piros vörös sárga belü, nyári gyümölcs vitamin Fotó: Habik Csaba 2009 07 11

- Feszített munka folyik a földeken, próbáljuk menteni, amit lehet, ám a harmincnyolc-negyven fokos hőség tönkreteszi a termést. Rövid időn belül nagyon kevés, jó minőségű, értékesíthető dinnye marad a piacon - jósol Bognár János, Tolna megyei termelő. Az MTI-nek nyilatkozó szedresi vállalkozó szerint a hőségben igen gyorsan beérik a már földeken lévő dinnye, ezeket minél gyorsabban piacra kell juttatni, és el kell fogyasztani.

- Azt üzenem a vásárlóknak, ha jó dinnyét szeretnének enni, most vegyék meg, mert augusztusban nem biztos, hogy lesz miből válogatni. A korai dinnyék letermettek, de a hideg éjszakák miatt nem tudtak megújulni, megbetegedtek, tönkrementek. Bár a dinnye - az uborkához hasonlóan - folyamatosan terem, ha a földek elgyomosodnak, vagy megbetegedik az állomány, elmaradhat az augusztus közepére-végére várt kisebb termés - véli a szakember.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek