Csúcstermést vár Amerika

Hét hónapos mélységbe esett a héten a kukorica decemberi ára a chicagoi árutőzsdén. Az ok egyszerű, az amerikai időjárási viszonyok igen kedvezően alakulnak.

Szántó-vetőO. Horváth György2009. 07. 19. vasárnap2009. 07. 19.

Kép: Kiskunfélegyháza, 2006. október 10. Kukorica betakarítás Bács- Kiskun megyében. Fotó: Ujvári Sándor

Csúcstermést vár Amerika
Kiskunfélegyháza, 2006. október 10. Kukorica betakarítás Bács- Kiskun megyében. Fotó: Ujvári Sándor

Jó volt és jó lesz az előrejelzések szerint az amerikai kukorica-termőterületeken, ami a tengeri árának eséséhez vezet. Június óta a növény ára már közel 30%-kal csökkent, miután az áprilisi és májusi később kezdődő vetéseket követően a természet nem sújtotta további a piacot - számolt be részletesen a portfólió.hu. Az időjárás optimálisnak nevezhető, ami pedig az árfolyamot a következő időszakban is nyomott szinteken tarthatja.

Július közepén a kukorica termések 71%-át jó, vagy kiváló minősítéssel illették a szakértők. Tavaly ilyenkor ugyanezen arányszám alacsonyabb volt, 64%-on állt az amerikai mezőgazdasági minisztérium ( USDA) adatai szerint. Az időjárás kedvező alakulása ráadásul az amerikai időjárás előrejelző központ szerint a következő hónapban is jellemző lehet, vagyis a várható termés rekordszintet érhet el.

Az amerikai termelés alakulása márcsak azért is bír jelentősebb piacbefolyásoló erővel, hiszen a kukorica termelési oldalán a globális mennyiség több mint 40%-ával lép a piacra. A kedvező időjárásnak köszönhetően a várakozások szerint az amerikai időszak végi készletek is emelkedést mutathatnak a 2009/2010-es évben.

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek