Még az olcsó meggy sem kell!

Az időjárás kedvezett a gyümölcsösöknek: a jégverés és a szélvihar ellenére is bő termés várható.

Szántó-vetőSzabad Föld Online2009. 07. 07. kedd2009. 07. 07.

Kép: Nagykörű, Nagykörü meggyszedés, gyümölcsfák 2008.06.07. fotó: Németh András Péter

Még az olcsó meggy sem kell!
Nagykörű, Nagykörü meggyszedés, gyümölcsfák 2008.06.07. fotó: Németh András Péter

Somogyban négyezer hektárnyi kert mellett felbecsülhetetlen méretű szórványgyümölcsös is található. Átlagos időjárás esetén huszonnégy-huszonötezer tonna gyümölcs takarítható be - írja a Sonline.hu.

A megyében almából terem a legtöbb - mintegy tízezer tonna - ezt követi az őszibarack és a meggy. Somogy országosan a harmadik legnagyobb őszibaracktermő vidék. Az extrém időjárás ellenére a nem károsodott területeken az átlagot meghaladó termésmennyiség várható.

Kerti Lajos, a Kerti Kft. tulajdonosa - annak ellenére, hogy százötvenegy meggyfáját törte ki a vihar - nem a termés mennyiségével és minőségével, sokkal inkább a felvásárlási árakkal elégedetlen. „Valamikor felvásárlással is foglalkoztunk, de nincs kinek eladni. Nincs fizetőképes kereslet. Ráadásul veszélyeket is rejt a felvásárlás, hiszen ha kukacos a megy, a konzervgyár az egész szállítmányt visszaküldi" - magyarázza Kerti.

A legnagyobb baj, hogy az idén ötvenöt forintot adnak a meggy kilójáért, és még ebből is levonnak néhány százalékot, minősítés címén. Kertiék naponta egyetlen kamionnal szállítanak a konzervgyárnak, az üzem mindössze ennyit vesz át.
A vállalkozó több mint ötven hektáron termel gyümölcsöt. A szállításhoz szükséges hűtőtechnológia felújításához uniós pályázaton nyertek pénzt, de úgy tűnik, visszaadják a támogatást. „Bevételeink épp csak fedezik kiadásainkat. Nincs miből előteremteni az önerőt".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek