Mórakert segélyen

Az év elején elfogadott konszolidációs terv alapján végrehajtott átszervezéseknek köszönhetően úgy tűnik, sikerült stabilizálni a működést, a beszállítók, termelők és pénzintézetek jelentős részével pedig megállapodott a lejárt követelések rendezéséről a Mórakert Termelői Értékesítői Szövetkezet.

Szántó-vetőSzabad Föld Online2009. 08. 31. hétfő2009. 08. 31.
Mórakert segélyen

Sok tag hozzájárult például ahhoz, hogy a szövetkezet tartozását tagi kölcsönné alakítsák át, de az is a konszolidáció része volt, hogy a tagok befizetései alapján mintegy 250 millió forintnyi tőkeemelést hajtottak végre. Pótbefizetésre nem szeretnék kérni a tagokat - jelentette ki a Napi érdeklődésére Huszta Roland, a tész idén kinevezett új ügyvezető igazgatója. Mint mondta, ennek és az azóta végrehajtott átszervezéseknek, takarékossági lépéseknek, létszámleépítéseknek eredményeképp sikerült helyreállítani a bizalmat a szövetkezet iránt, és stabil árualapra is szert tenni. A költségcsökkentés része volt az is, hogy a Mórakert bezárta budapesti márkaboltját. A logisztikai problémák mellett a túl magas fix költségek - mint a bérleti díj, az alkalmazottak fizetése - is közrejátszott a döntésben - mondta Huszta Roland. Szerinte a márkabolthálózat eredeti gondolata nem volt rossz, mivel komoly fogyasztói igény van a minőségi magyar zöldség-gyümölcsre, a válság miatt visszaeső fogyasztás azonban lehetetlenné tette az új üzletág megerősödését. A mórahalmi és a szegedi márkaboltot megtartják.

A 2009-es évet előreláthatóan üzemi szinten már pluszban zárják, de a kétmilliárd forintot meghaladó követelésállomány lefaragása többéves feladat lesz - mondta Huszta Roland. A tervek szerint idén a tavalyi forgalom 50-60 százalékát érheti el a szövetkezet. A forgalomcsökkenésben egyébként a válság miatt visszaeső zöldség- és gyümölcsvásárlások is szerepet játszanak: az ügyvezető szerint mintegy 25-30 százalékkal csökkenhet emiatt az ágazat idei forgalma.

A szövetkezet talpra állása erősen függ attól is, hogy sikerül-e rendezni a cash-flow-problémákat, ami egyrészt a likviditást javító forgóeszközhitelek elmaradásából, másrészt a kereskedelmi partnerek fizetési gyakorlatából, a fizetési határidők túllépéséből ered. A szövetkezet közgyűlése által elfogadott konszolidációs tervben szereplő külső forrásbevonás azonban egyelőre döcögősen halad. Az ügyvezető szerint eddig mindössze 240 millió forintnyi forgóeszközhitelt sikerült megszerezniük az MFB Tész programja keretében, ez azonban nem orvosolja hosszú távon a problémákat.

Noha hónapok óta gyakorlatilag napi szinten zajlanak a tárgyalások, még csak most született döntés a három dél-alföldi tész közös értékesítő szövetkezete, a Dél-alföldi Termelői Értékesítő Szervezetek Kereskedelmi és Szolgáltató (Datész) Zrt. állami feltőkésítésének folyamatáról, holott a tészeknek nagy szükségük lenne a likviditásuk javításához a friss tőkére. A tészek megsegítéséről szóló kormányhatározat júliusban jelent meg a Magyar Közlönyben. Az elképzelések szerint az állam a Regionális Fejlesztési Holding bevonásával 600 millió forinttal bevásárolná magát a Datészbe, a tőkéért cserébe pedig a tészek ötéves, az értékesítésüket, működésüket felpörgető konszolidációs programot hajtanak végre, és 7-10 éven belül kivásárolják az államot a cégcsoportból.

A cégcsoport tagjai abban reménykednek, hogy szeptember elején megszületik a jóváhagyás, és mielőbb megérkezik a pénz is - ha még az idén sor kerülne erre, az a friss és tárolt gyümölcs, valamint a gyökérzöldség utolsó negyedéves forgalmát már biztosan javítaná. Például úgy, hogy erősítené a Datész forgóeszközhitelhez jutási esélyeit.