Tokaj maradjon az államé!

A Tokaj Kereskedőház tartós állami tulajdona mellett foglaltak állást tokaji szőlőtermelők, akik Bajnai Gordon miniszterelnöknek címzett levelükben azt kérik: a társaság kerüljön le a privatizálásra szánt állami tulajdont tartalmazó listáról.

Szántó-vetőSzabad Föld Online2009. 08. 14. péntek2009. 08. 14.
Tokaj maradjon az államé!

A levelet Budai Bernadett kormányszóvivő vette át csütörtökön Budapesten, a Miniszterelnöki Hivatal előtt. A kormányszóvivő ígéretet tett arra, hogy a tokajiak - polgármesterek, szőlőtermelők, szakmai szervezetek - levelét eljuttatja a miniszterelnöknek, és azzal a kormány és a Pénzügyminisztérium érdemben foglalkozik majd. Úgy vélte: még ősszel megszülethet a válasz.

A tokajiak nevében Fekete Gyula, Olaszliszka polgármestere közölte: készek együttműködni a kormányzattal a Tokaj Kereskedőház tartós állami tulajdonban maradása érdekében. Kővári Sándor, az olaszliszkai hegyközség elnöke az MTI-nek elmondta: az Olaszliszkán működő hegyközségi szervezet négy falu szőlőtermelőit fogja össze. A tagok mintegy fele áll kapcsolatban a Tokaj Kereskedőházzal. Ha a cég tartósan állami tulajdonba maradna az a termelőknek is hosszú távú biztonságot jelentene.

Így vélekedett az MTI-nek Kiss István, a Tokaj Kereskedőház vezérigazgatója is. Hozzátette, hogy a kereskedőház mintegy 2 ezer termelővel áll kapcsolatban, akik veszélyben érzik egzisztenciájukat, amikor időről-időre fel-felröppen a cég magánosításának lehetősége.

A Tokaj Kereskedőház tavalyi árbevétele elérte a 3,5 milliárd forintot, mintegy 15 százalékkal haladta meg az előző évit. Az idén mintegy 3,2 milliárd forintos árbevétellel kalkulált a menedzsment, a szűkülő a borpiac miatt.

Ezek is érdekelhetnek