Csúnya pulcsit mindenkinek!

Pár éve már hazánkban is hatalmas népszerűségnek örvendenek a csúnya karácsonyi pulóverek. A munkahelyeken pulcsipartikat rendeznek, az egyetemisták azon versenyeznek, kinek van a legrondább felsője, sőt, ma már házi kedvenceinknek is készíttethetünk vicces darabokat. Azt azonban kevesen tudják, hogy a csúnya pulcsi nem a XXI. század szülötte, már az 1950-es években is dívott.

TörténetekBalogh Boglárka2023. 12. 23. szombat2023. 12. 23.
Csúnya pulcsit mindenkinek!

Ma is nagy becsben ­tartott gyermekkori fényképeim egyike, amelyen a nővéremmel az 1980-as évek elején egy decemberi óvodai partin ácsorgunk. Rajtam egy sötétkék pulóver van havas dombokkal, hóemberrel, gyerekekkel, szánkóval. Édesanyám kötötte az akkori Burda magazin legújabb divatja szerint. Akkor még nem tudtam, hogy abból, amiben boldogan mosolygok, jó 30 év múlva karácsonyi trend lesz – igaz, ronda változatban –, de a karácsonyi pulcsik viselésének divatját akarva-akaratlan én már akkor elindítottam.
Az ünnepi mintás pulóverek az ’50-es években bukkantak fel Amerikában és Európában. Igaz, akkor a „Jingle Bell Sweaters” néven emlegetett darabokat konszolidált norvég mintákkal kötötték, és igen csekély népszerűségnek örvendtek a vásárlók körében, bár néhány televíziós személyiség, fittyet hányva a fanyalgók véleményére, nem szégyellte viselni a képernyőn sem.
A pulcsi népszerűségének első hulláma a ’80-as évekre tehető, olyan, ma már ikonikus családi filmek karaktereinek köszönhetően, mint Chevy Chase Clark Griswoldja a Karácsonyi vakáció című remekműben. Az ott látott ünnepi pulóvert aztán a kétbalkezes, vidám családdal kötötte össze a média és a nézőközönség is. A hópelyhekkel díszített darabok ugyan még mindig nem számítottak divatcikknek, de aki mégis felöltötte a karácsonyi partikra, vicces, laza benyomást keltett. A pulcsi újjáéledése azonban nem tartott sokáig, a ’90-es években a legtöbb fiatal már úgy tekintett rá, mint egy régimódi darabra, amit kizárólag az idősebb, kissé unalmas rokonok vesznek magukra.
Az új évezred fordulóján azonban berobbant a moziba – és ezzel együtt a köztudatba – Bridget Jones és kissé kétbalkezes szerelme, Mark Darcy. A 2001-ben vetített Bridget Jones naplója egyik ma már filmtörténeti jelenetében Mark megfordul, hogy üdvözölje Bridget-et egy családi partin. A férfin kézzel kötött pulcsi virít, amelyen óriá­si, vörös orrú rénszarvas látható. Míg Bridgetnek a vásznon kikerekedett a szeme, addig a nézők hangosan felnevettek, és kitódulva a mozikból, sokan újra csúnya pulcsit akartak venni a szeretteiknek, hogy megnevettessék őket.

Évekkel ezelőtt jót mosolyogtunk Mark Darcy irgalmatlanul ronda kötött pulcsiján, ami az ünnep közeledtével ma már igencsak keresett darab lett 


A 2000-es évek elején egy kötet is megjelent a témában Csúnya karácsonyi pulcsik kézikönyve címmel, amelyben Brian Miller nem csak a viselet történetét írja meg, de azt is, hogy az első tematikus összejövetelre a British Columbia állambeli Vancouverben került sor 2002-ben. Miként a szerző később egyik interjújában megfogalmazta, nehéz megmondani, mi váltotta ki a perspektívaváltást. Szerinte abban a pillanatban, amikor a nézők megértették a karácsonyi pulóverhordás humoros oldalát, arra gondoltak, hogy a sokszor a szekrény hátuljában lévő darab akár szórakoztató viselet is lehet decemberben.
A következő évtizedben az ünnepi kötött pulcsik a legtöbb nyugati országot meghódították, hordásuk hagyománnyá lett a fiatalok körében, nem csoda, hogy olyan divatmágnások, mint a H&M, a New Look, vagy éppen a kiskereskedők hazánkban is megkezdték feltölteni a polcaikat és webhelyeiket a rikítóbbnál rikítóbb darabokkal. Az angol Stella McCartney divattervező volt az első, aki a kifutóra vitte a csúnya pulcsit, 2007-ben ugyanis kiadott egy jegesmedvemintás alpesi pulóvert. Majd 2010-ben a Givenchy, a következő évben pedig a Dolce&Gabbana is előrukkolt egy-egy saját tervezésű darabbal.
Az igazi fordulópont 2012-ben következett be a csúnyapulóver-őrületben. Az egyesült királyságbeli Save the Children jótékonysági szervezet december harmadik péntekjét kinevezte a Csúnya Karácsonyi Pulcsi Napjának, ezzel olyan adománygyűjtő eseményt hozva létre, amely arra ösztönzi az embereket, hogy az adakozás mellett vegyék fel a legrondább pulóvereiket is. Ennek példájára aztán világszerte karácsonyi pulóver témájú futamokat, kocsmalátogatásokat, városi eseményeket szerveztek – semmi nem állt az útjába annak, hogy az egykori szolid mintákat háromdimenziós díszekkel, csengőkkel, bojtokkal, sőt apró LED-lámpásokkal aggassák fel.

 

Rénszarvas a hóban

A világ legdrágább karácsonyi pulóvere a Covid-járvány idején a 33 éves brit Aidan Libannak köszönhetően született meg. A 14 millió forintot érő, kézzel készült, olasz selyemből megálmodott da­rab háromezer munkaórát igényelt, amit az alkotó több mint 150 gyémánttal, csaknem 2000 Swarovski kristállyal és 24 karátos aranyszállal díszített. A fiatal tervező a pulóvert a hagyományos csúnya karácsonyi pulóver luxusváltozatának szánta. A sötétkék-fehér anyagon egy rénszarvas áll a hóban, körülötte csillagok és hópelyhek hullnak, a háttérben pedig egy karácsonyfa ragyog. A rénszarvas nyakában pedig extraként egy vörös Swa­rovski medál lóg.


A hírességek Taylor Swifttől Kanye Westig szintén felkarolták az új trendet, amikor pedig a közösségi médiában is megjelent a viselet, a korábban lenézett darab világszenzáció lett, Delhin, Szöulon, Pekingen át mindenki fényképezkedett benne. Amikor Brian Miller a könyvét írta, álmában sem gondolta, hogy 2023-ban fiatalok millió tülekednek, hogy megmutassák karácsonyi pulóvereiket az Ins­tag­ra­mon. „Amikor a 2000-es évek elején részt vettem az első csúnyapulcsi-bulin, kinevettem volna, aki azt mondja, hogy a XXI. századra versenyt csinálnak a gyártók a karácsonyi témájú viseletből. Eszembe nem jutott volna soha, hogy valami, ami ennyire ronda, ilyen népszerű lehet. Bár könnyen belátható, hogy miért: ilyen pulcsit bárki viselhet – a lányomtól kezdve az irodai dolgozókig, az édesanyámon át a hírességekig mindenki. Valljuk be, a karácsonyi őrület sokaknak megterhelő, ezzel a mosolyt fakasztó darabbal legalább kiereszthetjük a gőzt, és nem vesszük komolyan az óhatatlan családi összetűzéseket sem.”
 

 

Ezek is érdekelhetnek