Tápláljuk a szemünket is!

Hihetetlennek hangozhat, mégis tény: táplálkozási szokásaink még szemünk egészségét, látásunk élességét is befolyásolják.

Vény nélkülValló László2009. 01. 16. péntek2009. 01. 16.
Tápláljuk a szemünket is!

A számítógép és a televízió képernyője különösen is igénybe veszi a szemet, támogatásra, erősítésre szorul tehát, amit ha figyelmen kívül hagyunk, idő előtti látásromlással számolhatunk.

E téren szemünk „főtámogatói” a lutein és a zeaxantin nevű, antioxidáns hatású vegyületek, amelyek úgy erősítik ezt a szervünket, hogy megőrzik érrendszerének épségét. Idősebb korban, ha csökken e két vegyület mennyisége a szervezetben, az – nagy valószínűséggel – a látás erőteljes romlását idézi elő, sőt még az idős kori makuladegenerácó kialakulásában, azaz a látósejtek visszafordíthatatlan károsodásában is szerepe lehet.

Luteint és zeaxantint a szervezetünk nem képes előállítani, azt készen kell kapnia a táplálékból. Kiváló luteinforrások az egyes zöldségfélék, mint például a spenót, a kelkáposzta, valamint a sötétzöld színű levélzöldségek általában. Kisebb mennyiségben a fejes saláta, a kelbimbó, a brokkoli, a sütőtök, a cukkíni és a narancslé is tartalmaz ilyen anyagot. Érdekes, hogy a főtt ételek jobb források, mint a nyersek, mert a megfőzött táplálékból könnyebben veszi föl a szervezet a luteint. A zeaxantin lényegesen ritkábban fordul elő a táplálékban: csak a citrusfélékben és a kukoricában van jelen nagyobb mennyiségben.

Jó tudni, hogy e két fontos szemerősítő vegyület jó része az elhízott ember szervezetében a hasi zsírszövetben raktározódik el, így kevesebb jut belőlük rendeltetési helyükre, így a szembe is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek