Szexgondok és megoldások

Ha rossz a szex egy kapcsolatban, az mindenre rányomja a bélyegét. Érdemes az egész kapcsolatot, az egyén egyéb problémáit is figyelembe venni. Fájdalmas közösülésről, vaginizmusról és egyéb női és férfi szexgondokról Bede Zsuzsanna szexuálpszichológussal beszélgetettünk.

Vény nélkülPapp Zsuzsanna2009. 03. 25. szerda2009. 03. 25.
Szexgondok és megoldások

Milyen panaszokkal keresik meg a leggyakrabban?
Szexuális tanácsadásra hozzánk főleg huszonévesek és harminc körüliek járnak, ők adják a pácienseink 70 százalékát. A másik meglepő adat, hogy arányaiban több férfi jön hozzánk, mint egy átlag pszichológiai tanácsadásra. Ha egy férfinak szexgondja van, akkor az elég látványos és hamarabb eljön, mint amikor lelki problémával küzd – utóbbit sokszor magának se vallja be. A férfiak leggyakoribb problémái a korai magömlés, a magömlés elmaradása és a merevedési zavarok. A lányok szexgondjai nem ennyire látványosak, ha nagyon akarják, el is tudják titkolni. A legtipikusabb női szexuális probléma az orgazmuszavar: sose vagy ritkán élik át. Komoly gondokat okozhat az úgynevezett fájdalmas közösülés, a legdurvább szexuális probléma pedig a vaginizmus, amikor egy hüvelygörcs miatt a lány egyszerűen képtelen az aktusra, a behatolásra. Ez egy olyan funkcionális zavar, mint mondjuk a fiúknál a merevedési zavar. Semmi szervi kimutatható oka nincsen a problémának, de a lányok úgy élik meg, mintha egyszerűen nem lenne hüvelybemenetük. Mintha nem lenne hova bedugni. Ezeknél a lányoknál sokszor még a nőgyógyászati vizsgálat is szinte lehetetlen, egy tampont nem tudnak feltenni. Volt olyan páciensem, akit eleinte csak altatásban lehetett megvizsgálni. Ilyenkor egy pár évekig élhet együtt úgy, hogy a lány gyakorlatilag szűz marad. Mindkét nemnél pedig gyakori probléma a vágy, a szexre való készség, azaz a libidó csökkenése.

Milyen lelki folyamatok állhatnak az említett szexgondok hátterében?
A vágy csökkenése fakadhat a kapcsolatban lévő érzelmi problémákból, de régebbi, mélylélektani okai is lehetnek, mint például a szülőkkel való viszony, a korábbi szexuális tapasztalatok. A merevedési zavar legközvetlenebb oka a teljesítményszorongás. A férfi fél, hogy nem fog megfelelni az ágyban, nem tudja kielégíteni a partnerét. Ha már egyszer kudarcot vallott, legközelebb még inkább erőt vesz rajta a szorongás, ami a kudarc előrevetítéséből fakad: „Megint nem fog sikerülni” – és a jóslat persze sokszor beteljesül. A vaginizmus vagy a fájdalmas közösülés hátterében lehetnek negatív asszociációk, élmények, gyerekkori sérülés, kellemetlen nőgyógyászati vizsgálat, vagy más „altáji” problémák. Ezek kapcsán kialakulhat egy félelemalapú ellenállás a szexszel szemben.

Lehet, hogy a zavar csak a kapcsolatnak szól, és a szakítással minden megoldódna?
Van olyan fajtája a vaginizmusnak vagy a fájdalmas közösülésnek, amikor a test gyakorlatilag a kapcsolat ellen védekezik. Nem lehet hermetikusan csak a szexszel foglalkozni, ha valami sérelem vagy elhanyagoltságérzés van a kapcsolatban. Ilyenkor nem is a szex a kérdés, hanem hogy egyáltalán boldog vagyok-e ebben a kapcsolatban. Sokszor nehéz bevallanunk, hogy elmúlt a szerelem vagy a bizalom. De ennél sokkal gyakoribb, főként a lányok zavarainál, hogy valamilyen fizikai probléma bújik meg a háttérben. Például állandó nőgyógyászati tünetet észlel: csíp, viszket, begyullad, hüvelyfolyása van, ami nem komoly, csak kellemetlen. De el kell menni vele nőgyógyászhoz, az felír valami kúpot vagy krémet, aztán elmúlik, ismét szexelnek, s megint előjön. És úgy élheti meg, hogy ha szexel, akkor egyből mehet a nőgyógyászhoz. Sőt, ha rágondol, már viszket. Ez asszociációsan működik.

Ilyenkor előfordul, hogy a nőgyógyász irányítja el a lányokat pszichológushoz?
– Nagyon ritkán. Általában, ha például folyása van a nőnek, akkor az orvos felír rá egy gyógyszert, kúpot, krémet stb., és az egy ideig eltünteti a tünetet. Aztán ha ugyanahhoz az orvoshoz megy vissza a páciens, akkor ő felír valami mást, általában egyre durvábbakat. Ha másikhoz megy, az felírja ugyanazt. Valaki megy orvostól orvosig, s nem tudják, mi a baja. A lány összeköti a szexszel a kellemetlen érzést, és már annyira félhet, hogy az átmehet a teljes szexfóbiába.

Hogyan segít a szexuálpszichológus?
Beszélgetésekkel segít feltárni, hogy mitől is van a baj: a kapcsolattól vagy valami mástól. A test jelez, hogy valami nem jó. És ilyenkor nemcsak azt az alapproblémát kell megoldani, ami miatt kialakult a görcs, például a vaginizmus esetében, hanem sok-sok év kudarcélményét és szorongását is fel kell dolgozni. Ez nagyon jól kezelhető egyébként, hónapokig tart, de általában egy éven belül megoldódik, a javulás pedig már néhány hónap után beindul. A terápiába a páciens párját is be szoktam vonni, egyrészt azért, mert egy szexprobléma megoldásához két ember kell, másrészt azért, hogy a kapcsolati kérdések is tisztázódjanak.

Forrás: MOHA – Egyetemisták és főiskolások ingyenes havi magazinja

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek