Kérdezze meg gyógyszerészét!

Egyre kevesebb pirulára futja a betegeknek, de nyugtatóból mind több fogy – ez is kiderült az allergia jegyében megrendezett országos patikanap egri megnyitóján.

Vény nélkülPalágyi Edit2009. 06. 16. kedd2009. 06. 16.

Kép: Gyogyszertar Patika 2006.08.10. foto: Nemeth Andras Peter

Kérdezze meg gyógyszerészét!
Gyogyszertar Patika 2006.08.10. foto: Nemeth Andras Peter

Nemcsak ingyenes szűrésekkel, hanem tanácsadással is várták a látogatókat az ország legtöbb helyén. A patikusok egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek arra, hogy a munkájuk a betegségek megelőzését, illetve a medicinákat szedők gondozását is szolgálja.

Miközben a városokban akciókkal csalogatják a pácienseket az egymással versengő patikák, a kis forgalmú vidéki helyek napi gondokkal küzdenek – vélte Horváth Tamás. A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint a kisfalvak betegei sokszor csak második nekifutásra tudják kiváltani a piruláikat, ugyanis a pénzszűke miatt a patikus nem tart elég készletet, így sok a hiányzó készítmény. A hazai gyógyszertárak adóssága két év alatt megduplázódott. Mióta 2007-ben csökkent bizonyos szerek – például az antibiotikumok – tb-támogatása, visszaesett a gyógyszerfogyasztás. Főleg a kétezer lelkesnél kisebb falvakban működő patikákat fenyegeti a megszűnés réme.

Külön sikerélmény, ha például „elcsípnek” egy kezeletlen magas vérnyomást. Ám annál elkeserítőbb, ha a beteg „sakkozik” a receptekkel: melyiket váltsa ki és melyiket ne – magyarázza Tóthné Németh-Krisztin Kornélia, a Heves megyei Verpelét patikusa. A kisebb településeken megesik, hogy „hozomra” is kiadják a fontos tablettákat, és a páciens segélyosztáskor fizet. Újabban megnőtt a nyugtatók forgalma, sokan a munkanélküliség okozta feszültséget próbálják azzal elfedni, hogy bekapnak egy-egy bogyót.

Bár már az interneten is rendelhetünk pirulát, Bódis Lászlóné országos tisztifőgyógyszerész szerint a beteg és a gyógyszerész személyes kapcsolata külön megerősíti a kezelés sikerét, illetve az egészség megőrzését. Ráadásul a világhálón gyanús eredetű étrend-kiegészítőkbe, illetve illegális, hamisított szerekkel is találkozhat a gyanútlan vevő.

Ezek is érdekelhetnek