Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Az többszörösen rezisztens Staphylococcus aureus baktérium (MRSA) egyre gyakoribb előfordulásának okait és a jelenség visszaszorításának lehetőségeit vizsgálták a közegészségügyi hatóságok.
Az MRSA baktérium emberi érintéssel, de akár tárgyakon megtapadva, azok közvetÍtésével is terjed. A bőr és a nyálkahártya sérülése esetén pedig a mélyebb szöveteket is megfertőzheti. A fertőzés hatására vörös dudorok jelennek meg a bőrön, melyek kezelés híján felpuffadnak és gennyel telnek meg. Többnyire az orr nyálkahártyájában telepszik meg a baktérium, de a végbélnyílás és környéke is a fertőzés forrása lehet.
Az MRSA fertőzések széles körűen elterjedtek számos európai tagállam kórházaiban és az ott szerzett fertőzések gyakori okozói, melyek akár végzetesek is lehetnek. Az utóbbi években azonban már nem csak kórházi fertőzésekben fordult elő a kórokozó, hanem állattartók körében is, ezért felmerült az állati és humán MRSA fertőzések közti kapcsolat lehetősége.
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA), az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC), valamint az Európai Gyógyszerügyi Hatóság (EMEA) ezért közös tudományos értékelést adott ki a haszon- és hobbiállatoknál, illetve az élelmiszerekben előforduló methicillin-rezisztens Staphylococcus aureusról (MRSA).
Az EFSA biológiai veszélyekkel foglalkozó szakbizottsága és az ECDC megállapította, hogy az olyan haszonállatok, mint a sertés, borjú és brojlercsirke gyakran tünetmentesen hordozzák az MRSA úgynevezett CC398 speciális törzsét. Elvileg előfordulhat, hogy az MRSA-t hordozó állatokból készült élelmiszer szennyezett lehet a baktériummal, jelenleg azonban nincs bizonyíték arra, hogy ezen élelmiszerek feldolgozása és fogyasztása növelné az egészségügyi kockázatot.
Az értékelés rámutat azonban arra, hogy az MRSA CC398-as törzsét hordozó élő állatokkal érintkezésbe kerülő emberek a fertőzés kockázatának lehetnek kitéve. A hobbiállatok szintén megfertőződhetnek MRSA-val. Ilyenkor a baktérium az emberről jut a házi kedvencre, aki ezt követően visszafertőzheti az embert.
A dokumentum hangsúlyozza az alapvető higiéniai szabályok, különösen az állatok orrváladékával, nyálával és sérüléseivel történő közvetlen érintkezés elkerülésének fontosságát. Mivel az állatok és emberek közti érintkezés fontos tényező az MRSA átvitelében, az értékelés utal arra, hogy a leghatékonyabb szabályozó intézkedéseket az állattenyésztés szintjén szükséges bevezettetni.
Az EU azon részein, ahol a haszonállatok MRSA fertőzöttsége elterjedt, az állattenyésztők, állatorvosok és családjaik fokozottan ki vannak téve a fertőződés kockázatának. Tekintve egyes MRSA fertőzések súlyosságát, az ECDC támogatja azokat az intézkedéseket, amelyek biztosítják az antibiotikumok megfontolt használatát a haszonállatok esetében. Az Európai Antibiotikum Nap kezdeményezésén keresztül az ECDC aktívan foglalkozott azzal, hogy kezdeményezésével figyelmeztet az antibiotikumok nem megfelelő használatából eredő kockázatra és e szerek megfelelő használatára.
További információt a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal honlapján találhat.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu