Családi édességcsapda

Nemcsak a testet, hanem a lelket is megterhelik a gyermekkorban cipelt pluszkilók. Pedig sok családban még mindig sikk a kövér gyerek, mint a bőség, a kicsattanó jólét jelképe.

Vény nélkülValló László2009. 07. 18. szombat2009. 07. 18.
Családi édességcsapda

Cintia már óvodásként is a ducik közé tartozott. Akkor az óvó nénik még megvédték a többiek csúfolódásától, de amikor iskolába került, ez a védelem megszűnt. Már az első napokban fölfedezték maguknak a nagyszájú osztálytársak; elkeresztelték hájas dagadéknak. Különösen a testnevelési órák váltak számára gyötrelmessé, mert a játékokban lassú és ügyetlen volt, a futásban pedig örök utolsó. Anyukája, aki maga is az erős túlsúlyosak közé tartozik, megpróbálta rávenni az osztályfőnököt, hogy Cintia kapjon fölmentést tornából. A tanító néni azonban mereven ellenállt, és kijelentette: a gyerek egészséges, és nem kevesebb, hanem még ennél is több mozgásra lenne szüksége. S nem átallta azt is hozzátenni, hogy Cintiának igenis le kellene fogynia. Az anyuka ezen megsértődött, és elhatározta: kimenekíti lányát ebből az ellenséges környezetből. Az elhatározást tett követte: Cintia ősztől egy másik iskolában folytatja tanulmányait. Nagy kérdés, meddig érzi majd ott jól magát.

Az ember az egyetlen olyan állat, amelyik jóllakottan is tud még enni. Ezt a ránk nézve nem túlságosan hízelgő megállapítást Ranschburg Jenő pszichológusprofesszor tette a Quintess Médiaklub által szervezett beszélgetésen, amelynek középpontjában a gyermekkövérség állt. Aminek egyenes következménye számos felnőttkori betegség szinte bizonyosra vehető bekövetkezése.

A túlsúly azonban nemcsak testi, hanem lelki teher is – hangsúlyozta Ranschburg professzor. A kövérség eleve stigma, kihívás a kötekedők számára, akik szeretik megszégyeníteni, megalázni a másikat. A kövér gyerek így áldozattá lesz: üldözötté, menekülővé, társaságkerülővé. S hogy a túlsúlyban mekkora szerepe van a szülői mintának, azt kutatási eredmények is igazolják. Eszerint ha a családban mindkét szülő kövér, 80 százalék annak a valószínűsége, hogy kövér lesz a gyermek is, de ha csak az egyikük túlsúlyos, ez a valószínűség már 40 százalékra csökken. Következésképpen az egész család elhatározása kell ahhoz, hogy érdemi eredményt lehessen elérni a kövérség leküzdésében. Az egész családnak kell átállnia arra a szemléletre, amely szerint hangsúlyos a mértéktartás, az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás. Amiben a közös kirándulásoknak, mozgásos játékoknak, kerékpározásoknak óriási szerepük van. Egy ilyen elhatározás azonban csak látszólag egyszerű, a gyakorlati megvalósításhoz szakemberek segítségére is szükség lehet.

A helyzetet nehezíti, hogy korunk szülői közül sokan úgynevezett szeretetdeficitben vannak, azaz lelkiismeret-furdalásuk van azért, mert sorozatosan nem tudnak elég gondot, időt, szeretetet fordítani a gyermekükre – figyelmeztet Ranschburg Jenő. Az így elveszett lehetőségeket nagyon gyakran ínycsiklandó finomságokkal, többnyire édességekkel igyekeznek pótolni és a lelkiismeretüket megnyugtatni. Ezzel viszont rákapatják a gyereket az édességre; amelyikük pedig már úgyis túlsúlyos, az még kövérebb lesz. Így a szülő, jóhiszeműen ugyan, de maga hizlalja föl a gyerekét.

Márpedig az édességcsapdából nagyon nehéz kikerülni. Ám ennek módja soha nem lehet a tiltás, mert az ilyen gyerek zugevővé válhat. Étellel (csokoládéval), illetve annak megvonásával egyébként sem szabad sem jutalmazni, sem büntetni – figyelmeztetett a szakember.

Ezek is érdekelhetnek