Fullánkos gyilkosok

Szinte minden évben meghal valaki méh- vagy darázscsípés okozta allergiás reakcióban. Pedig a rovarcsípéssel szembeni túlérzékenység gyógyítható!

Vény nélkülSzabad Föld Online2009. 07. 11. szombat2009. 07. 11.
Fullánkos gyilkosok

Magyarországon a felnőtt lakosság 4, a gyermekek 0,4-0,5 százaléka allergiás a méh-, illetve darázscsípésre. Számukra a fullánkos rovarok potencionális gyilkosok, hiszen akár egyetlen csípés is az életükbe kerülhet.

A rovarok mérge súlyos allergiás reakciót, úgynevezett nyomán anafilaxiás sokkot vált ki náluk. Ilyenkor perceken belül kiütések jelennek meg a bőrön, felpuffad az arc, megdagad a száj és a nyelv, a torok pedig összeszorul. A beteg vérnyomása hirtelen leesik, szívverése szaporává válik, elveszíti az egyensúlyát. A legsúlyosabb esetekben akár hörgőgörcsöt, sokkot, légzésbénulást és keringésmegállást is előidézhet a fullánkméreg.

Tévhit, hogy a „jól bevált” kalciumtabletta valódi segítség ilyenkor. A leghatékonyabb gyógyszer az adrenalin, amelyet injekció formájában lehet bejuttatni a szervezetbe. Ezért nagyon fontos: ha valaki allergiás, mindig legyen a táskájában adrenalin tartalmú injekció. Ez nem is olyan egyszerű: az önbelövő fecskendő tizenhétezer forintba kerül, s mindössze két év a szavatossági ideje.

Jó hír azonban, hogy a darázs- és méhcsípés allergia – a legtöbb allergiával ellentétben – gyógyítható. A kezelés gyárilag preparált, tisztított méh-és darázsméreg oldatok injekciós kúráját jelenti. A méreg nagyon kis mennyiségével kezdik a kezelést, majd fokozatosan, kétcsípésnyi méregnek megfelelő mennyiségre növelik az adagot. A kúra 3-5 éven át tart, ami 4-8 hetente egy-egy injekció beadását jelenti. A kezelés eredményeképpen a betegek 85-90 százaléka 3-5 éven belül elveszíti túlérzékenységét.

Forrás: Magyar Allergológia és Klinikai Immnunológiai Társaság

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek