Látásunk a tét

A nyári napsütés jólesik mindenkinek, főleg, ha vízparti pihenésről van szó. Ám, míg bőrünket a fényvédőkkel óvni tudjuk a nap sugaraitól, addig szemünk védtelen marad. Ha nem óvjuk szemünk világát megfelelő napszemüveggel, bizony egy idő után látásunk épségét tesszük kockára. 

Vény nélkülSeufert-Szántó Orsolya2009. 07. 27. hétfő2009. 07. 27.
Látásunk a tét

A napfény
Az éltető napfénnyel olyan sugarak is eljutnak a földre, melyek egy idő után károsíthatják szemünk egészségét, látásunk épségét. A földre érkező ultraibolya sugarak közül kettő az, mely áttörve az ózonrétegen, eljut hozzánk. Ezek az UV/C- és UV/B-sugarak, melyek károsíthatják a retina szövetét, akár kötőhártya-gyulladást is okozhatnak és elősegíthetik a szürke hályog kialakulását. Tévhit, hogy csak az erős napsütésben vagyunk kitéve sugárzásveszélynek. A felhős, szűrt fényű időben is ugyanúgy hat ránk az UV-fény károsító hatása. Így a napszemüveg-vásárlás legsarkalatosabb pontja a megfelelő UV-védelmű lencse kiválasztása. Európában a CE jelzéssel ellátott szemüvegektől várhatjuk el, hogy az UV-védelemhez szükséges szűrőréteggel legyenek ellátva. A sorozatban gyártott, alacsony árkategóriás szemüvegeken is találhatunk CE jelzést, ám minden esetben gondoljunk arra, hogy egy nagyon olcsó szemüveg nem mindig képes a remélt szolgáltatást nyújtani. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a meglévő szemüvegünk megvéd az UV-sugaraktól, keressünk fel egy optikai szalont, ahol bemérethetjük.

Nem minden a divat
Ahogy megválasztjuk a ruháinkat is, úgy a szemüvegvételnél is figyelembe vesszük, jól hordható lesz-e a jövőben a kiválasztott darab. Nem érdemes olcsó szemüveget vásárolni. A tömegben, futószalagon gyártott lencséjű, csinos, ám csalóka darabok torzíthatnak, felnagyíthatják a távolságokat, rossz matériájuk miatt feleslegesen dolgoztathatják a szemet. Többet árthatunk velük a szemünknek, mint amennyit védenek. Itt is igaz a mondás: olcsó húsnak híg a leve.

Tartósság

Tény, hogy egy jó minőségű szemüvegnek elkérik az árát. Ám számításba kell venni azt is, hogy azért az árért tartós, garantált minőségű terméket kapunk. Egy szemüveg árát nagyon megemeli az anyag, amelyből a lencsét vagy a keretet készítik. Az egyik legstrapabíróbb anyag az Optyl, melyet a NASA fejlesztett ki. Hosszú távon biztosít kopásmentességet. De egyes grafit- és mikroszálas keretek még törésmentességet is garantálnak. A fémkeretes szemüvegek gyártásuk során galvanizációs folyamaton mennek keresztül. Ennek köszönhetően a bőrrel való érintkezésben a kopás esélye ki van zárva. Abban az esetben, ha mégis károsodna ez a védőréteg, a fémkeret oxidálódni kezd. A műanyag keretek esetében ilyen veszély nem áll fenn. Anyaguk ellenálló, és kellő odafigyeléssel hosszú évekre megóvható felszínük karcmentessége is.

Hogyan védjük?

A szemüveg lencséjét kell leginkább óvni, védeni és ápolni. Ennek hőálló képessége magas, egy bizonyos pontig ellenálló, ám az akár 50 fokra hevült autó kesztyűtartójában hagyni nem ildomos. A fémkeret felhevül, a műanyag keret pedig eldeformálódik. Mindkét típus lencséjének védőrétegei felpuhulhatnak, és így elveszíthetik a sugárzás elleni védőképességüket. A legegyszerűbb, ha magunkkal visszük a szemüveget, mégpedig tokban és nem a fejünk tetején, hajráfként. A divatos kiegészítővé avanzsált szemüveg fokozott hőhatásnak van kitéve a fej tetején, és a koponya szélesebb pontján való viselésének következtében eldeformálódhat. A tok véd a karcosodástól. A szemüveg ápolására használjunk szemüvegtörlő kendőt. Elsőként langyos folyó víz alatt mossuk le a lencséket, majd puha textillel töröljük át. A szárazon áttörölt szemüvegnél fennáll a veszély, hogy a rajta csücsülő porszemek felkarcolják a felületet. Ha vegyszerrel szeretnénk eltávolítani a lencsén vagy a száron lévő zsíros szennyeződéseket, akkor csak szemüvegtisztításra alkalmas készítményeket használjunk. 

Mikor, melyik lencsét?
Rózsaszín lencse: kontrasztfokozó, így változékony fényviszonyok mellett ez a legjobb választás. Felhős időben ajánlott leginkább.
Zöld lencse: egyike a legkedveltebb és legtöbbet használt lencseszíneknek. Mindenféle időjárási körülménynél megállja a helyét. Jól kiemeli a sárga színeket.
Barna lencse: minél sötétebb a lencse színe, annál jobban szűri az erős fényt. Viselését gyakran javasolják vezetéshez vagy erős napsütésben. Szemünk a barna lencsével még a borús időhöz is jól tud alkalmazkodni. A világos lencsékkel ellentétben kevésbé fárasztja a szemet.
Kék lencse: mondhatni, divatszín a lencsék között. A rózsaszín lencséhez hasonlóan jól visszaadja a kontrasztokat, és nem tompítja a fényeket.
Sárga lencse: a sportokhoz legalkalmasabb lencseszín. Mivel remekül elnyeli a kék fényt, a kontrasztokat élesebben látjuk általa. Napsütésben és borús időben egyaránt megbízható. Jól alkalmazkodik a változó fényviszonyokhoz.

Ultraibolya fények
UV/A: 320-400 nm közötti sugárzás. Sugara a föld ózonrétegén nem jut át, így csak az űrhajósoknak kell ennek veszélyével számolni.
UV/B: 290-320 nm közötti sugárzás. Azok, akik sok időt töltenek a napon, bizony sokszorosan kell, hogy védekezzenek, hiszen tartósabb sugárzásnak vannak kitéve. UV/B-védelemmel rendelkező szemüveg viselése különösen ajánlott hajósoknak, vízpart mellett élőknek, golfozóknak, túrázóknak, vízi sportokat űzőknek.
UV/C: 290 nm alatti sugárzás. Ereje nem alábecsülendő. Bár a napszemüveg-viselés szezonális dolog, az UV-védelemre mindig gondoljunk.

Kódfejtés
A szemüveg szárán a márkanév mellett számok és betűjelek is szerepelnek. Egyik ilyen jel a lencse legnagyobb vízszintes szélességét jelölő milliméterérték. Ez felnőtt keret esetében 36-52 mm. Egy másik számérték a két szemlencse közti legkisebb távolságot jelöli. Ennek értéke 15–22 mm-ig terjedhet. Továbbá feltüntetik a szár hosszát és a szemüveg színét is.

Nem lehet elég korán kezdeni a napszemüveg-viselést. A földet körülvevő ózonpajzs ritkulása egyre kevésbé véd a káros sugarak ellen, így már gyermekünk első nyaralására szerezzünk be egy pici babákra is méretezett napszemüveget.

10 pontban az ideális szemüvegről

1. Szára hajlékony. Erős, de rugalmas is. Strapabíró, könnyen felveszi a fej formáját.
2. Támaszkodási pontja az orrnyergen és a fül felső ívén található. Halántékban nem érintkezik a bőrrel.
3. Karcmentes lencsével bír, mely képességét magas optikai tulajdonságai által éri el.
4. A különböző tevékenységeknek megfelelően lencséje cserélhető. A változatos színű lencsét egy egyszerű pattintással lehet felhelyezni.
5. UV-védelemmel ellátott lencsével rendelkezik.
6. A nyugodt látás garanciájaként lencséje polarizált. A csillogó fényfelületeket tompítja, a felesleges sugarakat kiszűri.
7. A sportszemüvegeknél előny, ha a gumipárnák az orrnyeregnél és a szárnál cserélhetőek.
8. A lencse nagy görbülettel rendelkezik.
9. A szemüveg mérete egyéni paramétereinknek teljesen megfelel.
10. A szemüveg megvásárlásakor tokot és tisztítókendőt is adtak mellé.

Forrás: Diéta és Fitnesz

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek