A víz gyógyító ereje

A vizet minden élet bölcsőjének tekintik a földön. Gyógyító hatására már ősidők óta felfigyeltek. Alkalmazta Hippokratész is, de fénykorát Sebastian Kneipp idején, a XIX. század második felében érte el.

Vény nélkülGál Attila2009. 08. 01. szombat2009. 08. 01.
A víz gyógyító ereje

Kneipp gyógyító eljárásain belül is a vízgyógyászat volt az a terület, amit a neve fémjelez. Kneipp katolikus lelkészi ténykedését egészítette ki természetgyógyászati tevékenységgel. Egyszerű vízgyógyászati eljárásával olyan rendszert alkotott, amely eredményeivel minden addigi kezelési módszert felülmúlt. A beteg szervezetre, mint egész egységre tekintett, az volt a célja, hogy a szervezet természetes öngyógyító erejét helyesen tudjuk használni. A vízgyógyászat fontos részét képezi az is, hogy a beteg megtanulja a helyes táplálkozás, mozgás szabályait.

Kneipp súlyos tüdőbajban szenvedett, amit a kor orvosai gyógyíthatatlannak tartottak. A szigorú és következetes hidegvíz-kúra hatására az ifjú Kneipp kigyógyította magát, és az így megszerzett tudást szenvedő embertársai javára kezdte fordítani. Úgy gondolta, hogy aki hosszú idő alatt betegséget alakított ki magának, annak energiát kell fektetnie a gyógyulásába is. A betegnek felelősséget kell vállalnia testéért, lelkéért, és tevékenyen részt kell vennie a gyógyulási folyamatban is.

Foglaljuk most össze röviden a vízkúra alkalmazásának szabályait:
- Minél hidegebb a víz, annál rövidebb ideig lehet csak használni.
- Minél melegebb a test, annál nagyobb hatást lehet kiváltani. A testet melegítsük fel a kezelés előtt: szabadban vagy a szobában mozogjon.
- A testet fel kell melegíteni a kúra utána is, például dörzsöléssel, masszázzsal vagy a lábakat sétálással, a testet tornával.
- Közvetlenül étkezés után mintegy másfél órán át ne alkalmazzuk.
- A nyári melegben lehet-e fürdeni hideg vízben - kérdezték többen. Kneipp felfogása szerint a természetes hideg víz a legtermészetesebb felmelegedést idézi elő. Izzadt test esetén javaslata: "mellünket, homlokunkat nedvesítsük meg hideg vízzel, utána nyugodtan alkalmazhatjuk a vízprocedúrát". Kneipp maga kb. 500 alkalommal fürdött meg hideg vízben izzadás után, de soha nem észlelt kellemetlen tünetet.
- Melegben megnő a keringési problémák veszélye. A karfürdőt kitűnő szívgyógymódnak tartotta Kneipp, bár a víz szívre gyakorolt hatását még konkrétan igazolni szükséges.
- A szívtáji nyomás, kellemetlen félelemérzés, szívdobogás, a tenyér izzadása gyakran teljesen megszűnik, de a tünetek biztos csökkennek.
- Ebéd és vacsora előtt fürdetve a kart, amellett, hogy felfrissít, még az étvágyat is növeli, megnyugtatja az idegrendszert.
- Szívgörcsnél, asztmánál és fulladási rohamnál azonban ne hideg, hanem kb. 40 fokos meleg vizet használjunk a tünetek enyhítésére.
- A másik nyári probléma, amiről többen szoktak panaszkodni, a nyári álmatlanság.
- A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás az egészség egyik alappillére. Ha nem tudjuk magunkat kialudni, akkor egy idő után dezorientáltak leszünk, romlik a koncentráció, a teljesítmény.

Mit ajánl Kneipp az álmatlanságra?

Az egészséges embernek általában 7-8 óra alvásra van szüksége, míg a betegeknek, idegileg gyengébbeknek akár 10 órára is. Azonban itt sincs merev szabály. Van, aki azért tartja magát álmatlannak, mert nem tud 8 órát aludni egy nap. Ez nem kóros, az ő szervezete pusztán kevesebb alvást igényel. Abban sem egységes az álláspont, hogy az éjfél előtti alvás kétszer annyit ér vagy sem. Egyesek szerint mindegy, mikor alszunk. Azonban abban egyetértés van, hogy 3-4 óra mély alvás szükséges, sőt akár elegendő is lehet a feltöltődésre. Kneipp szerint: "teljes álmatlanság nincs, csakis rossz és gyenge alvásról beszélhetünk".

Mit tehetünk a jó alvásért?
- Idegesen ne feküdjünk le. Ha feszültek vagyunk, végezzünk lefekvés előtt relaxációs vagy kineziológiai stresszoldó gyakorlatokat.
- Zavaró lehet, ha elalvás előtt teleesszük magunkat, viszont ne feküdjünk le üres hassal sem.
- Kerüljük az izgalmas olvasmányokat, a nemi kicsapongást, mivel megzavarhatják az alvást.
- Kerüljük az olyan izgatószerek, mint alkohol, cigaretta, fekete tea, kakaó (sajnos, főleg gyermekek kedvenc esti itala), kávé fogyasztását.
- A törzs és a fej legyen kicsit magasabban, mint a medence és a lábak.
- A hálószoba legyen tiszta és jó levegőjű.
- A vízkúra erősítő és nyugtató szerepet játszik, segít a jó alvás kialakításában is, mivel levezeti a felesleges vért az agyból és így megnyugtatja.
- Esténként vegyünk 1-2 percig tartó hideg lábfürdőt. Hideg lábúak először meleg lábfürdőt alkalmazzanak és csak utána hideget.
- A víz az alsó lábszár közepéig érjen, és mozgassuk a vízben a lábunkat (taposás).
- Visszeres lábra jó hatású, de erősen visszeres lábnál vagy visszérgyulladásra hajlamos egyénnél ne alkalmazzuk a lábfürdőt.
- Végül tegyünk fel hideg vizes lábszárborogatást, és feküdjünk le. 

A karfürdő kivitelezése
A derékszögben behajlított és egymás mellé tett karokat hideg vízzel telt edénybe kell fektetni úgy, hogy a víz kb. a felkar közepéig érjen. Célszerű ülve végezni, mivel állva - az előrehajlástól - megszédülhet az ember.
30 másodpercig tartsuk a vízben a karokat.
Utána gyorsan öltözzünk fel, majd álló vagy járó helyzetben lóbáljuk karjainkat előre-hátra, 1-2 percig. A lóbálás szabályos, lassú ütemű legyen, mert az így ható centrifugális erő fejti ki a karfürdő teljes hatását.
Lehet naponta többször is végezni.

Forrás: Diéta és Fitnesz magazin

Ezek is érdekelhetnek