Herpesz jegelve

Évszázadok óta velünk, bennünk élő nyavalya az ajakherpesz. Hazánkban minden ötödik ember életét keseríti, hol gyakrabban, hol ritkábban okozva tüneteket.

Vény nélkülValló László2009. 08. 19. szerda2009. 08. 19.

Kép: ajak száj herpesz krém zovirax 2009 08 10 Fotó: Kállai Márton

Herpesz jegelve
ajak száj herpesz krém zovirax 2009 08 10 Fotó: Kállai Márton

Viszkető hólyagocskákat okoz az ajkakon vagy a szájzugban a közönséges herpeszvírus egyik típusa, a HSV-1 változat. A gyulladásos hátterű viszkető hólyagok egy-két napon belül fölszakadnak, majd pörkösödve gyógyulnak. A fertőzés emberről emberre terjed, és gyakran úgy kapjuk el, hogy észre sem vesszük.

Az első fertőzésen rendszerint még gyermekkorunkban átesünk anélkül, hogy tudnánk róla. A felnőtt népességben azután egyre növekszik a herpeszesek aránya, napjainkban a lakosság 70-80 százaléka érintett. A tünetek azonban csak a felnőttek ötödénél alakulnak ki, a többiek passzív hordozói a nyavalyának.

Amikor a tünetek elmúlnak, úgy gondoljuk, elfelejthetjük a dolgot. Csalódnunk kell, mert ilyenkor a vírus csak visszavonul rejtekhelyébe, és vár az alkalomra, hogy újra támadhasson. A hatások, amelyek a szunnyadó vírust aktivizálják, igen sokfélék. Így például egy gyomorrontás is támadásba lendítheti, de lelki trauma, stressz, lázas állapot is kiválthatja alkalmi elszaporodását, a tünetek kiütközését.

A herpeszvírus különösen jól érzékeli a testi-lelki állapotunkat, erőnlétünket. A nagyon legyengült szervezetben különösen is elszaporodhat, lázas állapotot, olykor – de szerencsére csak nagyon ritkán – még agyvelőgyulladást is előidézve. És nemcsak az ajkakon ütközik ki, hanem megjelenhet a szájban, sőt a szemen is, szaruhártya- és kötőhártya-gyulladást okozva.
A herpesz nem gyógyítható, önmagától válik tünetmentessé. De a tünetek enyhítésére, a fertőzés időtartamának lerövidítésére ma már sokféle hatásos gyógyszer áll rendelkezésre.

A kezelés annál hatékonyabb, a fájdalom, a feszülés, a viszketés érzése annál hamarabb szűnik meg, minél előbb elkezdjük a kezelést. Fontos, hogy a hólyagokat ne kapargassuk, és a tünet elmúltáig kerüljük a közös törülköző használatát. Ha a tünetek megjelenésekor jégkockát teszünk a bizsergő bőrre, megakadályozhatjuk, hogy kiütközzön.

Ezek is érdekelhetnek