Léket a fejbe!

Legtöbbször tünetként jelentkezik, jelzéséül annak, hogy valami nincs rendjén a szervezetben. A kiváltó okok szerint a fejfájásnak több mint száz változata létezik, köztük olyanok, amelyekre nem is gondolnánk.

Vény nélkülValló László2009. 08. 22. szombat2009. 08. 22.
Léket a fejbe!

Hormonális, örökletes hatások, stressz, a szem megerőltetése – legtöbbször ezek állnak a fejfájós panaszok hátterében, amellyel orvoshoz fordulunk. A kimutatások szerint egy év során hazánk lakosságának mintegy 80 százaléka szenved el hosszabb-rövidebb ideig tartó gyötrelmet, mondhatjuk tehát: fejfájós nemzet a magyar.

Ez a nyavalya már csak azért is kemény dió, mert a fejfájás kiváltó okának meghatározásánál, a diagnózis fölállításánál a fizikális és műszeres vizsgálatok csupán az esetleges szervi elváltozások fölfedéséhez nyújtanak segítséget. Ha ilyen nem áll fönn, akkor az orvos többnyire csak a beteg elmondására támaszkodhat. Aki, szegény, végképp nem tud mit mondani az okokról akkor, ha ez a gyötrő állapot a lazítás ideje alatt jelentkezik nála: a hétvégén vagy éppen a nyári szabadság ideje alatt. Márpedig ez sokaknál előfordul.

Aligha gondolnánk, hogy a hideghatás is kiválthat fejfájást az arra hajlamosoknál. Ami sokszor a fagylaltevés vagy valamilyen jeges ital fogyasztása közben jön elő. Szerencsére legtöbbször nem tart tovább öt percnél, és többnyire a homlok középső részén jelentkezik. Még meglepőbb azonban, hogy egyeseknél egy pohár vörösbor, néhány falat sajt elfogyasztása, egy darab csokoládé elmajszolása is fejfájást válthat ki. A kutatások nyomán a tudósok összefüggést találtak a (többnyire migrénes) fejfájás és az egyes élelmiszerekben előforduló természetes alkotóelemek, az úgynevezett aminok között. (Ezek olyan nitrogéntartalmú anyagok, amelyek többek között az élelmiszerek jellegzetes ízének, aromájának kialakításában játszanak szerepet.) Azért okoznak bajt az arra hajlamosak körében, mert a szervezetük nem tudja elég gyorsan lebontani ezeket a vegyületeket, és így, sokáig a testben maradva, kiváltják a migrént.

Az sem igazán köztudott, hogy a fejfájást a folyadékhiány is előidézheti. Különösen a nyári időszakban, amikor a hőségben az átlagosnál is több nedvességet veszít a szervezetünk. Sajnos egyébként is kevesebbet iszunk a kelleténél, és ennek negatív hatása a nagy melegben fokozottabban megmutatkozik; például abban, hogy megfájdul az ember feje. Ekkor a hiányzó folyadék pótlása a fájdalom enyhülését, sőt megszűnését is hozhatja. Ugyanígy a koplalást, illetve a helytelen fogyókúrát is kísérheti fejfájás, amit az vált ki, hogy a vércukorszint a kívánatos érték alá csökken.

Ezek is érdekelhetnek