Lekörözhető a hererák

A Tour de France-ról jutott eszünkbe a riasztó szám: hazánkban évente mintegy ötszáz új hererákos esetre derül fény, amely főként a 20-40 éves korosztályt veszélyezteti. Az alábbiakban az is kiderül, hogyan kapcsolódik össze a világ leghíresebb bicikliversenye és eme daganatfajta.

Vény nélkülValló László2009. 08. 11. kedd2009. 08. 11.
Lekörözhető a hererák

Bencénél Petra fedezte föl a rendellenességet. A fiú kezdetben ellenállt, Petra azonban szilárdan kitartott és végül sikerült elcipelnie a fiút az orvoshoz. Szerencsére még időben, így Bence megúszta az áttétet, a kemoterápiát, beteg heréjét azonban el kellett távolítani. Ennek hat éve már, azóta a házaspárnak megszületett a második gyermeke is, s ebben nem kis része van Petra kardos természetének, hogy annak idején nem hagyta annyiban a dolgot.

– Igen, magam is arra biztatom a hölgyeket, hogy ha elváltozást észlelnek, ne nyugodjanak addig, amíg párjuk föl nem keres egy szakorvost – erősíti meg az életből vett esetet Kardos Róbert urológus, sebész és onkológus, a fővárosi Millenáris Egészség Centrum főorvosa (telefonszáma: 06-1/336-1478). Ha a kezdeti stádiumban sikerül elkapni a daganatot, 90 százalékos a gyógyulás, de ahogy telik az idő, úgy romlik az esély, noha a helyzet még akkor sem reménytelen.

A szakorvos tapintással vizsgálja meg a heréket, és ha szükségesnek látja, ultrahanggal is megnézi a szerveket. De a vérből is kimutathatók olyan anyagok, amelyek daganatra utalnak. Egyébként önvizsgálattal a férfiak maguk is fölismerhetik a heredaganatot. Az ilyen önellenőrzés csupán néhány percet vesz igénybe havonta.

Kardos doktor tapasztalata, hogy a férfiak sajnos nemigen tudnak erről a betegségről. Ha föl is figyelnek valamilyen szokatlan elváltozásra, sokszor a szégyenlősségük tartja vissza őket, hogy orvoshoz forduljanak. Ami azért baj, mert így hónapok is eltelhetnek, míg végül – rendszerint már pánikba esve – fölkeresik a szakorvost. És gyakran későn, ugyanis a heredaganat esetében 2-3 hónap is sorsdöntő lehet. Nem hangsúlyozható tehát eléggé az időbeni fölismerés, amikor még kiváló eredménnyel gyógyítható a kór. Mert nem véletlenül tartják a heredaganatok kezelését az urológiai onkológia legsikeresebb ágának.