Szépít és gyógyít a szőlő

A nap érlelte szőlő nem csak kívánatos és ízletes gyümölcs, de számos áldásos és jótékony hatása is ismert a szervezetünk számára.

Vény nélkülBalogh Mária2009. 08. 27. csütörtök2009. 08. 27.
Szépít és gyógyít a szőlő

A szőlődiéta a nyár végén, ősz elején bárki számára ajánlható – a súlyfelesleggel küszködőknek és a méreganyagoktól szabadulni kívánóknak egyaránt. Az utóbbiak oka lehet a túlzott gyógyszer-, alkohol- és ételfogyasztás, különös tekintettel a nagymértékű állati eredetű élelmiszerekre. Jó tanács azoknak, akik természetes úton kívánnak fogyni és tisztulni: egy héten keresztül naponta fogyasszanak fél kilogramm szőlőt és 1000 kalóriányi egyéb táplálékot. Így elkerülhetik, hogy szervezetük tápanyaghiányban szenvedjen, az immunrendszerük legyengüljön.

A szőlő nem csak szervezetünk belső egyensúlyát tartja karban, de valódi szépítőszer is, amihez hasonló gyümölcs kevés kerül manapság a magyar emberek asztalára. A szőlődiéta hatására nem csak csinosabbak leszünk, hanem a méreganyagokkal a káros savak is távoznak a szervezetünkből. Ráadásul a szőlő héjának igen magas a ballasztanyag-tartalma, ami megszünteti a bélrenyheséget és a székrekedést. Ugyanakkor nem ajánlott a szőlődiéta a várandós vagy szoptatós kismamáknak, a cukorbetegeknek, a bélhurutban szenvedőknek, s azoknak, akik betegségből lábadoznak. Szőlőt az utóbbiak is fogyaszthatnak, ha orvosuk ezt nem zárja ki, de mellette kiegyensúlyozottan kell étkezniük.

Együnk meg egy fürtöt naponta, amivel segítjük a folyadék áramlását. a vesénkben, a húgyhólyagban és a húgyutakban Így ki lehet mosni a baktériumokat, ezáltal csökkenthetjük a gyulladásos betegségek kialakulásának kockázatát. Ne együnk szőlőt étkezés előtt vagy közben, s ne keverjük más gyümölcsökkel, mert magas cukortartalma miatt könnyen erjed.

A nyers szőlőről régóta úgy vélk, hogy remek gyógyítója, illetve megelőzője a rákos betegségeknek. Ezt ma már számos kutatás is igazolja. A szőlő antioxidáns aktivitással is rendelkezik, amely hozzájárul a rák megelőzéséhez. Hasonlóan régi felismerés, hogy a szőlő az idegek erősítője, ezért is ajánlatos a napi fogyasztása akár gyümölcs, akár préselt, azaz must formájában. A szőlőnek nemcsak B12- vitamin tartalma magas, hanem az összes B-vitamin is megtalálható benne, melyek nélkülözhetetlen szerepet játszanak az agy és az idegek kiegyensúlyozott működésében, anyagcseréjében.

A mazsola éppen olyan értékes tulajdonságokkal rendelkezik, mint a friss szőlő, de az aszalás hatására sokkal magasabb a cukortartalma. A mazsola allergia- és gyulladáscsökkentő hatású, de a vírusoknak is remek ellenszere. Ez utóbbi képessége a szőlőben található tanninnak köszönhető. A mazsolát fogyasztás előtt mossuk meg, majd áztassuk be fél órára.

A szőlő magjából sajtolt olaj 70 százalékban omega6-zsírsavat tartalmaz, amely a legtöbb táplálékunkból sajnos hiányzik. Emellett az E-vitamin minden összetevője megtalálható benne. A magokat bárki elrágcsálhatja, ha bírja a foga.

Ezek is érdekelhetnek