Csodaszerek alkonya

Dicshimnuszokat zengenek egyes gyógyhatásúnak mondott élelmiszerekről és étrend-kiegészítőkről. A Himalája „csodasó” és társai azonban sorra vesztik el varázserejüket...

Vény nélkülPalágyi Edit2009. 09. 21. hétfő2009. 09. 21.

Kép: himalája só egészség táplálkozás saláta fűszer bio 2009 08 31 Fotó: Kállai Márton

Csodaszerek alkonya
himalája só egészség táplálkozás saláta fűszer bio 2009 08 31 Fotó: Kállai Márton

Az élet sója – így reklámozzák a világhálón a Himalája sót, és sokakat lenyűgöznek a kecsegtető leírások. Megtudjuk, hogy e kristályokat tibeti szerzetesek bányásszák, egyenesen a Himalája belsejéből, ahol az őstenger maradványaira leltek. Számos ásványi anyagot és nyomelemet vehetünk így magunkhoz, ígérik; egyes reklámok szerint 74, mások szerint 84-féle hasznos anyag áramlik a sóval a szervezetünkbe. Hogy mi mindenre jók e varázslatos sók? Állítólag a 30 perces sófürdő egy háromnapos böjt tisztító hatásával ér fel. Az indiaiak szerint – legalábbis a tanok magyar közvetítői ezt állítják – az se mindegy, mikor kortyoljuk a királyok sójával kevert vizet. Az ásványi anyagok felvételé¬-nek főleg a telihold, a salaktalanító hatásnak meg épp az újhold kedvez.

Ha a fele is igaz, már megéri! – töpreng a csodára fogékony vevő, bár sokkolja, hogy 1300-4000 forintért „mérik” e só kilóját. Sajnos azonban a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH) arról tudósít, hogy az állítólagos gyógyhatás kacsa, az osztrák társhatóság vizsgálatai nem támasztják alá. Az „élet sói” 95 százalékban ugyanúgy nátrium-kloridot tartalmaznak, mint a normál étkezési só. Csupán nyomokban találhatók bennük ásványi anyagok, akárcsak a megszokott, olcsó asztali vagy tengeri sókban. A Himalája kristályok tehát, mivel csak kis mennyiséget fogyaszthatunk belőlük, lényegesen nem járulnak hozzá a tápanyagellátásunkhoz. Természettudományos megközelítéssel nem támasztható alá gyógyhatásuk. Mivel többnyire nem jódozzák ezeket a termékeket, kizárólagos fogyasztásuk akár jódhiányhoz is vezethet. Köztudott, hogy a túlzott sófogyasztás növeli a vérnyomást, árt a vesének. Hazánkban így is négyszer annyi nátriumot viszünk be az ételekkel, mint ajánlatos volna, így a sóoldat reggeli kortyolgatása sem használ.

Nemrég a barackmagra esküdtek sokan, mondván, a fehér hunok közt azért nincs rák, mert sok sárgabarackot esznek, és megeszik a magját is. Aztán kimutatták: a rengeteg mag ciánszármazékokkal terheli a szervezetet. Ha egy hatóanyagról kiderül, hogy enyhíti vagy megelőzi a betegségeket, hajlamosak vagyunk nyakra-főre kapkodni azt a szert. Mígnem a túladagolással beszerzünk valamilyen új nyavalyát...

A MÉBIH híre szerint a németek rádöbbentek: a vassal dúsított étrend-kiegészítők mellékhatása, hogy emelik a szív- és érrendszeri betegségek meg a daganatos kórok kockázatát. Sokan átestek a ló másik oldalára a halolajban és tengeri algákban található omega-3 zsírsavak fogyasztásával is. Akik az ajánlott mennyiség három-négyszeresét veszik magukhoz, már számolhatnak a kockázatokkal. A nem ellenőrzött halolajkapszulákban a megengedettnél több higany lehet, e fémet a cápák és a tőkehalak a szennyezett vizekből gyűjtik be.

Az ausztrálok most teszik kötelezővé a kenyér folsavval dúsítását, így próbálják megelőzni a magzati károsodásokat. Ám a szakértők máris kongatják a vészharangot: a túl sok folsav felgyorsíthatja a kezdeti stádiumban levő daganatok növekedését.

Azt már le sem merem írni, hogy brit kutatók szerint a bioélelmiszerek nem egészségesebbek és nem táplálóbbak, mint hagyományos társaik...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek