Pelenkás búvárok

Akit egészen pici korától vízhez szoktatnak, megőrizheti az ősi búvárreflexet. Mivel megmarad ősi biztonságérzete a vízben, a szokásosnál korábban tanulja meg a tudatos úszás mozdulatsorait – egyszersmind az egészséges életmódot.

Vény nélkülPalágyi Edit2009. 09. 25. péntek2009. 09. 25.
Pelenkás búvárok

Akár a magzatvízben lebegnének, olyan otthonosan érzik magukat a csecsemők a fürdővízben. Legalább féléves korukig működik ugyanis a búvárreflexük, ami megakadályozza, hogy vizet nyeljenek. Ráadásul nem ismerik se a félelmet, se a gátlásokat. Ösztönösen billennek hasukról a hátukra, ha elfogy a levegőjük, és a maguk módján „tempóznak” az őselemben. Egyes elméletek szerint mindez azt is bizonyítja, hogy az ember őse vízi életmódot élt, és az ősasszonyok félig-meddig a tengerben hozták világra utódaikat. A picik dundi, zsírpárnás teste úgy van megalkotva, hogy valósággal lebegjen a hullámokon.

Az egri Bitskey Aladár uszoda tanmedencéjének testmeleg vizét pelenkás „búvárok” veszik birtokukba szombat délelőttönként. A babaúszásra tisztább, melegebb vizet készítenek, és kevesebb vegyszert használnak, hogy minél egészségesebb közegben mozoghassanak a kicsik. A három hónaposnál idősebbeket már nyugodtan elhozhatják a szüleik, magyarázza Hosszú Kál¬mán¬né, aki civilben testnevelő tanár. A vízi „edzés” előtt egy gyógytornász melegíti be a gyerkőcöket, és nem marad el a babamasszázs sem. A csemeték – a legkisebbek néhány hónaposak, a legnagyobbak két és fél esztendősek – természetesen a szüleikkel lubickolnak, így mindez lazító családi programnak is beválik. Az ennél idősebbek már a tempókat gyakorolják, a legügyesebbek pedig négyesztendős korukra elsajátítják mind a négy úszásnemet.

A gyerekek szervezetére éppen olyan jótékony hatással van a sport, mint a felnőttekére – erősíti meg az edzőnő. Egy néhány hónapos csecsemőnek sem árt, ha alaposan megmozgatja a karját, lábát. Ezzel nemcsak az izmait erősíti, de a szívét, a tüdejét és a keringését is. A keringési rendszer csak 14 éves korig fejleszthető, tehát a gyerekkori sport soha vissza nem térő lehetőséget jelent. A kicsik korának megfelelő, játékos lubickolás fejleszti az egyensúlyérzéket, a mozgáskoordinációt. Nem ritka, hogy egyenesen az orvos javasolja az úszást, mely különösen jótékonyan hat az asztmás gyerekre. Születési rendellenességek, tartáshibák, gerincpanaszok esetén is gyógyító hatású a vízi sport. A nebulók csontjai még képlékenyek, ezért a mozgás segíthet abban, hogy a vázrendszerük megfelelően fejlődjön. A Down-kórosok is viszonylag hamar megtanulnak úszni, és komoly versenyeket is rendeznek számukra. Az edzés nemcsak a kicsik fizikai állapotát, mozgását javítja, hanem a koncentrálóképességet is, sőt a beszédhibás vagy tanulási zavarral küzdő gyerekeknek is használ.

Az egri uszodában óhatatlanul eszünkbe jut, hogyan is kezdte többszörös olimpiai bajnok pólósunk, Szécsi Zoltán. Az egri csapat színeiben jeleskedő vízilabdázó mindössze kétesztendős volt, amikor először mutatták meg neki a medencét. Bár hamar megunta a faltól falig tempózást, az orvosok türelemre intették, ugyanis csak így szabadulhatott meg kínzó gerincproblémájától.

Ezek is érdekelhetnek