Gyógynövények a szépségápolásban

A természetet a valódi szépség szolgálatába lehet állítani. A szintetikus készítményekkel szemben ez esetben legalább biztosak lehetünk abban, mi kerül arcunkra vagy a testbőrünkre.

Vény nélkülMérei Kata2009. 07. 29. szerda2009. 07. 29.
Gyógynövények a szépségápolásban

A bőr a legjobb tápanyagokat hasznosítja, s nem kell megküzdenie olyan anyagokkal, amelyek megrekednek a bőrredőkben vagy a bőrfelületen, s később esetleg problémát okozhatnak. A különféle gyógynövények fantasztikus öregedésgátló hatással rendelkeznek, és bárki számára elérhetők.

Citrom
Talán nem tipikus gyógynövény, de számos területen felhasználható. Már az ókori Egyiptomban is alkalmazták a nők, ezzel mosták a hajukat, hogy világosabb, selymesebb legyen. A szőkítő és világosító samponok ma is helyettesíthetők citromlével. Természetesen nem töményen, hanem vízzel elkeverve, hogy ne okozzon irritációt a fejbőrön. Fürdőolajba keverve frissítő, élénkítő, sőt természetesen hámlasztó hatású. Savai szinte oldják az elhalt hámsejteket, megújítják a bőr szerkezetét. Arcbőrön is alkalmazható a citromsavas lemosás - langyos vízzel alaposan felhígított, frissen facsart citromlével-, ugyanis remek ellenszere a pattanásoknak, az aknéknak. Ha minden reggel elfogyasztja egy fél citrom facsart levét, azzal belülről gondoskodhat a ráncok megelőzéséről. A citrom tápanyagai ugyanis jelentős szerepet játszanak a kollagéntermelésben, amely késleltetheti a ráncok kialakulását.

Citrompakolás pattanásos bőrre
Vágjon félbe egy citromot, és az egyik feléből vájja ki a gyümölcshúst. Keverje össze egy tojássárgájával, valamint egy mokkáskanálnyi barna cukorral. Tegye a hűtőbe legalább egy órára, majd vigye fel az arcbőrre. Pár percig hagyja hatni, majd langyos vízzel mossa le.

Cickafark
A cickafarkfűből készült teát eredetileg gyomorpanaszokra szokták használni: bélhurutra, gyomorgörcsökre vagy puffadásra. Azonban remek megoldás a zsíros bőr ellen, hiszen akadályozza a faggyúmirigyek termelődését és pórusösszehúzó hatása is van. Ehhez elegendő naponta egyszer vagy kétszer átmosni az arcot cickafarkfűből készült teával. A használat előtt végezzen bőrpróbát, mert egyesek allergiásak lehetnek a gyógynövényre, s bőrük irritációval reagálhat.

Levendula
Szintén ősrégi gyógynövényről van szó, amely az aromája segítségével gyógyít. Az ókorban elsősorban nyugtató hatása miatt használták, hiszen segíti az elalvást. Ma is az egyik legjobb gyógynövény és illataroma a pihentető alvás elősegítésére. A levendulás tusfürdő, fürdőolaj, testápoló vagy egy csokor levendula - akár friss, akár szárított - elősegíti a könnyű alvást. Az alvás ráadásul a legjobb szépítő, hiszen ilyenkor regenerálódnak a sejtek, a szövetek, ekkor simulnak ki a ráncok, a barázdák, s ekkor enyhülnek a szem alatti táskák, karikák is.
A levendulát leszárítva teheti a ruhák közé vagy egy vázában a hálószobába. De készíthet belőle fürdősót is. Semleges illatú fürdősóhoz keverjen szárított levendulát vagy csepegtesse édes mandula- és levendulaolaj keverékét a fürdővízbe.


Kamilla
Talán a legklasszikusabbnak nevezhető gyógynövény, ezerféle dologra használható. Hajra, bőrre, kézre, lábra egyaránt alkalmazható. Ápolja és táplálja a viszkető bőrt, a hajat és a fejbőrt is. Különösen a szőkéknek ajánlott kamillafőzettel öblíteni a hajukat, ugyanis kiemeli a színét, és csodás árnyalatot ad.
Ápolja a zsíros bőrt, de más bőrtípusoknál is bátran alkalmazhatják. A kamillás főzet ugyanis segít megtisztítani a bőrt a mindennapos szennyeződésektől, amelyek beivódnak a kisebb ráncokba és a mélyebb rétegeikbe.

Arclemosó
Vásároljon kamillavirágot, és forrázza le vízzel. Ha az arcának alapos tisztításra vagy ápolásra van szüksége, egy törülközővel a fején gőzöljön felette egy kicsit. Ezzel az összes szennyeződés kioldódik a bőr legmélyebb rétegeiből is. Arca friss és sima lesz, nem fénylik majd izzadságtól vagy zsírtól. Ugyanezzel a főzettel - egy nagyobb darab vattával vagy puha törülközővel -át is törölheti a bőrét, akár mindennap. Ha a haját kívánja ápolni, hasonlóképpen készített főzettel öblítse azt le.

Arcpakolás
Az arcbőr hidratációját segítheti elő ezzel a pakolással: leforrázott kamillavirágot, kevés mézet, búzacsíra- vagy napraforgóolajat, valamint egy tojássárgáját keverjen össze pépes masszává, majd ezt a keveréket vigye fel az arcára, és hagyja rajta 20 percig.

Kamillás hidratáló krém házilag
Két evőkanál kamillavirágot öntsön le annyi tejjel, hogy ellepje a növényt, majd áztassa egy éjszakán keresztül. Másnap reggel szűrje le és adjon hozzá egy teáskanálnyi akácmézet. Keverje össze, tegye sötét, jól zárható üvegbe, és tárolja hűtőben. Természetesen csak addig használja, míg a tej meg nem romlik.

Rózsa
A rózsavizet ma már egyre többen használják a gasztronómiában is, de még mindig a kozmetika az elsődleges felhasználási területe. A rózsaolaj összehúzza a kis ereket, jól felhasználható hajszálérrepedések, tág pórusok eltüntetésére. Ez a kímélő összehúzó anyag remekül kezeli a nagyobb méretű pattanásokat, aknékat is. A rózsavíz kiválóan alkalmas arctisztítónak vagy arclemosónak. A száraz, érzékeny bőrre ugyanis remek hatással van, sokszorosan magasabb a hidratáló hatása, mint más hidratálótermékeknek.
A rózsavíznek vagy -olajnak az aromája is gyógyító hatású, ugyanis szorongásgátló és hangulatjavító. Ha teheti, hordjon magával egy kis fiolában, és egy-egy nyomott hangulatú napon cseppentsen párat a csuklójára vagy kenjen egy keveset a füle mögé.

Tipp
A drogériában vásárolhat közönséges rózsavizet. Ezt töltse egy kisebb szórófejes flakonba, s így egész nap kedvére permetezheti arcát, testét az illatos vízzel.

Forrás: Diéta és Fitnesz magazin

Ezek is érdekelhetnek