280 milliós bírság az autóbontóknak!

Több mint 11 ezer tonna hulladékra összesen 280 millió forint bírságot szabott ki az illegális autóbontók felszámolására indított akcióban a Zöldkommandó. Az októberben ellenőrzött 26 helyszínből 11-ben betiltották a bontást.

Zöld FöldRomvári Orsolya2009. 11. 24. kedd2009. 11. 24.
280 milliós bírság az autóbontóknak!

A május és október közötti 378 ellenőrzés során 203 esetben tártak fel szabálytalanságokat a hatóságok. Ebből 47 esetben azonnal megtiltották az illegális tevékenységet, 5 esetben fordult elő környezetkárosítás, környezetveszélyeztetés, 147 esetben szabtak ki kötelezést vagy bírságot, 4 esetben pedig büntetőeljárás kezdeményezésére is sor került.

Az illegális autóbontók szankciókra számíthatnak. Egy szabálytalanul szétszerelt –így veszélyes hulladéknak minősülő – autó miatt akár 324 ezer forintos bírsággal is sújthatják a bontót, talajszennyezés esetén kármentesítésre kötelezhetik a telepet, súlyos környezetkárosítás miatt pedig akár szabadságvesztéssel is büntethető az elkövető.

Magyarországon ma 175 regisztrált – legális – autóbontó működik, melyek a hozzájuk beszállított gépjárművet kötelesek átvenni, s azokat csak az általuk kiadott igazolással lehet kivonatni a forgalomból. E telepeken a „szárazra fektetett” – azaz a veszélyes folyadékoktól megszabadított – járművek anyagait (üveget, fémet, gumit) szelektíven gyűjtik és az arra alkalmas anyagokat újrahasznosítják.

Ezek is érdekelhetnek