A szélturbinák átka

Ahogyan növekszik a szélerőművek száma, úgy fokozódik a szakértők és a természetvédők aggodalma is. Brit környezetvédők felszólították a kormányt, hogy vizsgálja felül a szélerőművekre vonatkozó előírásokat és szabványokat.

Zöld FöldA. Fodor György2009. 11. 26. csütörtök2009. 11. 26.
A szélturbinák átka

A szélerőművek elterjedésének kezdetekor e tornyok csak mintegy 30 méter magasra emelkedtek, de most már némelyik csaknem 100 méterre is felnyúlik. Teljesítményük – lapátjaik mérete – egyre nagyobb. Az új monstrumok olyan rezgéseket produkálnak, amelyek befolyásolják környezetük életét – adta hírül az Environmental Protection UK brit környezetvédő csoport.

Az ornitológusok már korábban is figyelmeztettek rá: bár a szélkerekek keltette rezgések és zajok az embert talán nem zavarják, de számos élőlény „más hangon” hall, így e frekvenciák megkeserítik az életét.

A madarak élőhelyei a szélerőművek körül kiürülnek – arról nem is beszélve, hogy a lapátok néha megölik őket.

Bár a szélenergia tiszta energiaforrás – Magyarországon is van már csaknem száz ilyen torony –, ügyelni kellene a zajszennyezésre is. A brit tájvédők szerint a gigászi tornyok ráadásul elcsúfítják a tengerpartokat.

Ezek is érdekelhetnek