Fel kell tüntetni az állatartás körülményeit

Jövőre megszülethet az állatokkal való bánásmódra utaló élelmiszer-jelölési rendszer, miután az Európai Bizottság nemrég elfogadta az ezzel kapcsolatos jelentést.

Zöld FöldRomvári Orsolya2009. 11. 09. hétfő2009. 11. 09.
Fel kell tüntetni az állatartás körülményeit

A jelölés célja, hogy megkönnyítsék a fogyasztók számára az állatbarát körülmények között előállított termékek azonosítását, a gyártókat pedig ösztönözzék arra, hogy a beszerzéseik során nagyobb figyelmet fordítsanak az állatok tartási körülményeire.

Az Európai Bizottság internetes felmérése szerint az uniós állampolgárok 43 százaléka hús vásárlásnál figyelembe venné az állatokkal való bánásmódra utaló jelöléseket, s 75 százalékuk úgy véli, hogy a fogyasztók vásárlási döntéseikkel elősegíthetik az állatok védelmét.

Egyes Uniós tagállamokban már vannak olyan kezdeményezések, amelyek címkézéssel hívják fel a figyelmet arra, hogy az adott termék előállítása során kíméletesen bántak az állatokkal: például Franciaországban „Piros címke”, vagy az Egyesült Királyságban a „Szabadság címke”. A cél most az, hogy kidolgozzák az egységes jelölési rendszer kritériumait, amelyet a tervek szerint az élelmiszer-előállításra tenyésztett állatok uniós jóléti minimum előírásaival hoznak majd összhangba.

Ezek is érdekelhetnek