Másfél Földön férnénk csak el

Csaknem másfél Földre lenne szükségünk ahhoz, hogy jelenlegi életmódunkat fenntarthatóan folytathassuk - derül ki a Global Footprint Network jelentéséből. Az ökolábnyom-számítást elterjesztő intézet a koppenhágai klímakonferencia előtt arra figyelmeztet: a Föld erőforrásait gyorsabban használjuk fel, mint ahogyan azok megújulhatnának.

Zöld FöldIlijin Kinga2009. 11. 29. vasárnap2009. 11. 29.
Másfél Földön férnénk csak el

Az ökológiai lábnyom azt méri, hogy a Föld milyen gyorsan nyeli el a megtermelt hulladékot és milyen gyorsan alkot számunkra új talajt, vizet, erőforrásokat. Ha a két folyamat hasonló ütemben történik, akkor a Föld még éppen képes eltartani lakóit  – a világ ökolábnyoma ekkor 1. Ezt a határvonalat a nyolcvanas évek közepén értük el, azóta csak nő az ökolábnyomunk. A legújabb adatok szerint most 144 százalékos kihasználtságnál tartunk –  s ez a számítás is 2006-os adatokon alapul.

De mit is jelent ez a 144 százalék? Jelent például 1,44 Földet, ami elegendő lenne ahhoz, hogy eltartsa az emberiséget. Jelenti azt, hogy amit mi egy év alatt elhasználunk, a Föld egy év és négy-öt hónap alatt termeli újra. Persze, az egyes országokban jelentősen különbözik az átlagos ökológiai lábnyom. Ha a bolygó minden lakója az amerikaiakhoz hasonlóan élne, úgy például öt Földre is szükségünk lenne, míg ha saját erőforrásaikat az országok csak annyira használnák ki, mint például Bolívia vagy Kongó, bőven maradna ideje a bolygónak a regenerálódásra. Finnország és Svédország is kimagasló eredményeket ér el saját földjei erőforrásainak kihasználásában. S az is fontos tény, hogy egyes államok – a külkereskedelemre támaszkodva – más országok erőforrásait veszik igénybe saját szükségleteik kielégítésére.

A teljesség kedvéért ne hagyjuk ki a sorból hazánkat sem: nekünk 1,23 Magyarország kellene, hogy lépést tartsunk magunkkal. Ez a szám persze az egyes településeken, sőt, egyénileg is változik. Saját ökológiai lábnyomunkat ma már több helyen is kiszámolhatjuk az interneten, így például a Kötháló oldalán. Iparosodott országban élve – különösen városiként – kevés lehetőségünk van arra, hogy  lábnyomunkat a fenntarthatósági szint alá csökkentsük. A komposztálást, az energiatakarékosságot, a helyi termékek fogyasztását, a környezetbarát közlekedést nem mindegyikünknek van lehetősége előnyben részesíteni.. Amiben lehet, változtassunk mégis, hiszen közös cél, hogy elférjünk Földünkön – ez az egy van, innen nincs hová átköltöznünk...

Ezek is érdekelhetnek